Kolaps na radiologiji i otkaz za 130 djelatnika bolnice!?

Stotinu i trideset djelatnika osječkog Kliničkog bolničkog centra radi bez licence i njihov daljnji rad, kao i budućnost Odjela radiologije, ugrožen je!

7.2.2012.
23:52
VOYO logo

Tvrde to medicinsko-biokemijski tehničari i inženjeri, inženjeri medicinske radiologije, sanitarni inženjeri te inženjeri radne terapije, koji po svim zakonskim osnovama imaju pravo na licencu Hrvatske komore zdravstvenih radnika.

"I dalje radimo na svojim radnim mjestima iako nemamo licencu za rad, nemamo članske iskaznice unatoč činjenici da nam se od ožujka 2010. godine svakog mjeseca skida 0,8 posto od neto plaće za članarinu Komori, a ipak smatraju da nismo članovi", pojasnio je za Glas SlavonijeSlavko Buljubašić, glavni inženjer Kliničkog Zavoda za radiologiju osječkog KBC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vlada u srpnju 2009. godine Ministarstvu zdravstva dala je ovlast da formira Komoru u koju su uključene četiri navedene struke, no oformljena je na nelegitiman način jer delegati na izbornoj skupštini nisu delegirani prema osnovnim zakonskim načelima - da budu iz regije u kojoj ima najviše djelatnika. Odabrana su dvojica iz Vinkovaca dok oko 85 posto čine delegati iz Zagreba.

Zaštićeni dok traje spor

Buljubašić naglašava da Komora inzistira na podmirenju duga za članarinu, iako je bivši ministar Darko Milinović rekao da retroaktivne naplate ne smije biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo instrukcije iz odvjetničke kuće koja nas zastupa da pokretanjem sudskoga spora imamo status legitimnosti. Sve dok spor traje mi smo zaštićeni, no ipak želimo što prije riješiti ovaj problem”, zaključila je Štefica Klisurić, glavni inženjer Odjela za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku.

Ovih dana poslan je dopis svim centrima čiji djelatnici imaju isti problem kako bi se uključili u zajedničku tužbu protiv Komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komora traži 4 milijuna kuna?

Hrvatska komora zdravstvenih radnika realno ima oko 4.000 članova, no polovinu njih Komora ne priznaje. "Traže da retrogradno platimo od 500 do 900 kuna, ovisno o stručnoj spremi za članarinu, iako je ministar Milinović to izričito zabranio. Pomnožimo li iznos s brojem članova i razdobljem na koje se odnosi, dolazimo do iznosa od oko četiri milijuna kuna", pojasnila je Klisurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo