Kriza vlasti u Splitu /

Kerum povukao svoje vijećnike sa sjednice, traži smjenu Opare: 'Ovdje su na snazi Igre prijestolja'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Miranda Čikotić/PIXSELL

Kerum je shvatio da je vrijeme da oporbi pokaže što on može

16.4.2019.
21:07
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Miranda Čikotić/PIXSELL
VOYO logo

Gradski vijećnici HDZ-a u Splitu srušili su kvorum, nakon što su vijećnici opozicije shvatili da u vijećnici imaju većinu.

Naime, vijećnici opozicije su imali namjeru nastaviti sjednicu i nakon aktualnog sata, vidjevši da nema koalicijskih partnera, vijećnika HGS-a i da imaju većinu u vijeću, te tako iskoristiti krizu vladajućih. MOST-ov Ante Čikotić zatražio je da se sjednica nastavi, a da se 11 točka dnevnog reda o usvajanju nove ravnateljice Centra Zlatna vrata premjesti na prvu točku dnevnog reda. Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Petar Škorić nije im to dozvolio jer je istaknuo da se postigao dogovor svih stranaka da se sjednica održi samo do 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo se dogovorili da nakon vijećničkih pitanja prekinemo sjednicu i na sastanku su bili predstavnici svih stranaka", kaže Škorić, a na navode novinara da čelnica Marjana Puljak nije bila na sastanku dodaje: "Laže, na sastanku su bili i predstavnici njene stranke", a na pitanje je li riječ o raspadu koalicije kaže: "To su vaše konstatacije, vidjet ćete ujutro na nastavku redovne sjednice".

Čikotić situaciju nazvao krizom vlasti

MOST-ov Ante Čikotić nazvao je sve ovo krizom vlasti i Igrom prijestolja: "Dogovor je bio samo ako sjednica vijeća započne u 9 sati. Zašto bi mi išta poštovali ako vladajući ne žele, ovdje su na snazi Igre prijestolja", vikao je Čikotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladajući se ne mogu dogovoriti ni oko ključnih točaka za razvoj grada i mi želimo raditi i mi ćemo ostati, neka vladajući ruše kvorum."

I vladajući su to napravili, ali ono što je važnije od svega je bio podatak zašto vijećnika HGS-a nije bilo u Banovini.

Kerum sjednicu pratio na tabletu

Željko Kerum nalazi se u Rimu s obitelji i poručio je da su članovi njegove stranke prisustvovali Tematskoj sjednici, koju je on pratio na tabletu.

"Nakon toga je krenula redovita sjednica, a po mom nalogu su moji vijećnici, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća napustili sjednicu kao pokazatelj koalicijskom partneru HDZ-u, odnosno gradonačelniku, da dogovor prilikom ulaska u koaliciju u Gradskom vijeću se ne izvršava odnosno ne poštuje. Znači ja sam dao nalog da se jednim takvim potezom pokaže vladajućima da se ne mogu tako ponašati i da se moraju držati dogovorenog i ne znamo kako bi ih doveli u situaciju da ga poštuju", kaže Kerum za Radio Split i dodaje: "Stagnacija je u gradu i ne događa se ništa, osim zle krvi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi poduzetnici došli su u situaciju posvađanosti, odnosno podjela, od početka mandata gradonačelnika, čim je išao raditi štetu za Žnjan koji zapravo stoji onakav kakav je, ne kažem da je bio dobar, ali je bio bolji nego je sad, a sve zbog hira gradonačelnika, koji je u isto vrijeme počeo micati i štekate po gradu. Ja sam sad u Rimu, upravo smo ručali, a auti prolaze dvadeset cenata od lokala gdje ljudi jedu. Ako se želimo baviti turizmom moramo poštovati poduzetnike, a ne na sve puhati, na sve reagirati da se ne može ništa uraditi to ne stoji", poručuje Kerum, te dodaje kako je gradonačelnik napravio dvije katastrofalne stvari, a jedan su kontejneri za Žnjan.

"Gradonačelnik ne može funkcionirati mimo Gradskog vijeća"

"Ja imam isto ponudu za te kontejnere i držim isto kamp, a te kućice koštaju 40 do 50 tisuća kuna, a oni su ih platili 500-600, zapravo 9 milijuna kuna. Zatražio sam ugovor na osnovu čega su platili te kućice, ali i platili koncert Simple Mindsa 4 milijuna kuna. Skupilo se ovdje nezadovoljstva puno i ne želim sudjelovati u činjenju štete gradu i građanima Splita. Gradonačelnik ne može funkcionirati mimo Gradskog vijeća."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S puno stvari se Kerum ne slaže s Androm Krstulovićem Oparom o čemu je upozorio i predsjednika gradskog HDZ-a Petra Škorića, ali kaže i premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Nitko se na to nije osvrnuo, pa je Kerum shvatio da je vrijeme da im pokaže što on može.

"Ovo je jedan ukaz da ovako grad funkcionirati ne može, taj njegov teatar ne sliči na ništa. Ne želim rušiti Oparu, njemu tu nije mjesto i sam način na koji je došao na vlast je kriminalan. Ali kada je već došao na vlast trebao se ponašati kao gradonačelnik i odgovarati građanima Splita. Koaliciju ne raskidam, s Oparom nisam dogovorio u HDZ-u, on će samo u stranci napraviti raskol, kao Baldasar u SDP-u, ali to je njihov problem, grad zbog toga ne može imati štetu", kaže ljutito Kerum i dodaje da je na HDZ-u da Oparu dovede u red.

"Pa HDZ je micao ljude koji su bili vrhunski pa zašto ne bi maknuo i njega. Njemu tu nije mjesto, a ja to neću tolerirati. Najgore bi bilo da HDZ stane ponovo iza ovako loše osobe. HDZ mora donijeti odluku vezano za Oparu ili čekati iduću godinu, ići ćemo na izbore za Gradske vijećnike pa ćemo vidjeti koliko će tko dobiti i ostalo. Ne mogu se mijenjati gradonačelnici jer je LEX šerif izglasan, ali se mogu mijenjati vijećnici", poručio je Kerum i najavio slom vlasti.

Ni sutra neće doći vijećnici HGS-a

Naime ni sutra neće na sjednicu doći vijećnici HGS-a, a Kerum pretpostavlja da se neće uspjeti održati kvorum, a možda i hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka oni pokušaju s ostalim vijećnicima napraviti većinu, to je njihova stvar, Opara je tu sposoban jer već dvije godine šuruje s Pametnim i Mostom pa evo sada neka s njima složi većinu pa im mi nismo niti potrebni. Već sutra mogu izglasati novog predsjednika i stvoriti novu koaliciju", predlaže Kerum, a vidi ih i u koaliciji sa SDP-om s kojima su se dogovorili oko nagrade grada Splita.

"Mi smo željeli da nagradu dobije Đorđe Peruzović, Mrvica kapetan i oni treći ne mogu se sjetiti kako se zove, niti jedan nije prošao. Tu su se dogovorili sa SDP-om", kaže Kerum i dodaje sada kada šuruju neka se sami dogovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a Petar Škorić nije odgovorio na pozive Splitskog Dnevnika, a HGS-ov Igor Stanišić im je potvrdio da se po uputama svog stranačkog šefa ni on ni njegove kolege neće pojaviti sutra na sjednici Gradskog vijeća.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo