'ja sam karlo' / Karlo jedini u RH ima ovu tešku i progresivnu bolest, a mi besramnu državu koja mu je ukinula osobnu invalidninu

Image
Foto: Facebook / Marina Klarić

Njegovo stanje se do danas nije promijenilo, ali je država odlučila da će mu ukinuti osobnu invalidninu na koju ima pravo. Već prvu operaciju imao je s 2 godine i četiri mjeseca

22.3.2018.
9:27
Facebook / Marina Klarić
VOYO logo

Vapaj majke na Facebooku dignuo je Hrvatsku na noge. Tužna priča s iznimno hrabrim ljudima kojima se sustav prelama na leđima, još jedna tipična hrvatska priča, složit ćete se. Naime, petogodišnji Karlo boluje od rijetke teške, progresivne i neizlječive bolesti Niemann Pick Tip C te je jedina osoba u Hrvatskoj s tom bolesti. Bitke vodi od svog rođenja, a dijagnoza koja je umalo slomila njegove roditelje postavljena mu je s četiri i pol mjeseca. 

Njegovo stanje se do danas nije promijenilo, ali je država odlučila da će mu ukinuti osobnu invalidninu na koju ima pravo. Već prvu operaciju imao je s dvije godine i četiri mjeseca - gotovo cijeli život je proveo u bolnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka Marina Klarić je pisala iz perspektive Karla, što cijelu objavu čini još emotivnijom. Pitanje je, piše majka, hoće li ikada naučiti i znati pisati.

"4 godine (od 1. godine života) imam IV. stupanj i primam osobnu invalidninu. Iako se ništa nije promijenilo (možda je sada stanje i nešto lošije) sada se netko odlučio najednom mi ju oduzeti (iako je na vjestacenju u 'glavnoj ustanovi' rečeno da ću je i dalje primati). Ne tražim nikakve donacije, samo da mi se priznaju i vrate moja osnovna prava. Moji roditelji neće stati dok mi ne vrate ono što mi s obzirom na dijagnozu i moje stanje i potrebe pripada. A ovo piše moja mama jer ja imam 5 godina i ne znam pisati i ne znam da li ću ikada naučiti pisati. JA SAM KARLO. I želim pravdu za sebe i za sve moje prijatelje, koji se bore za svaki dan", završetak je potresne objave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu objavu možete pročitati ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo