hdz na sastanku s hgk / Karamarko: 'Zadužili su nas za 100 milijardi kuna, a iz zemlje je iselilo 100.000 građana'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sastanak najjače oporbene stranke u HGK održan je u skopu ciklusa u okviru ciklusa 'Razgovori za bolju Hrvatsku'

1.7.2015.
14:32
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - HDZ-ovo izaslanstvo na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom razgovaralo je u srijedu s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (HGK) i njezinim predsjednikom Lukom Burilovićem o aktualnoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i mogućim rješenjima za izlazak iz teške gospodarske krize.

Sastanak najjače oporbene stranke u HGK održan je u skopu ciklusa u okviru ciklusa "Razgovori za bolju Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HGK Luka Burilović izjavio je da su HDZ-ovom izaslanstvu predočili probleme svojih članica, njih više od 130.000 te razgovarali o mogućim načinima njihova rješavanja, a svi koji tome mogu pridonijeti su dobrodošli.

Hrvatski gospodarstvenici su suočeni s nizom problema, neuvažavanjem njihovog mišljenja, lošom poduzetničkom klimom, čestim izmjenama zakona, istaknuo je Burilović ocijenivši kako je u razgovoru bilo dosta suglasja te da od buduće Vlade očekuju puno više razumijevanja za probleme poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burilović: Gospodarstvenici ponudili rješenja za dopunu HDZ-ova gospodarskog programa

HGK je ponudio rješenja za nadopunu HDZ-ova gospodarskog programa, spomenuli smo reformu tržišta rada i obrazovanja, uvođenje dualnoga obrazovanja koje prati potrebe gospodarstva, rekao je Burilović.

Naglasio je da gospodarstvenici ne mogu biti zadovoljni dosadašnjom gospodarskom politikom te da ih rast od 0,3 posto nikako ne može zadovoljiti, jer bi tom dinamikom došli na predkriznu razinu - tek za 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko novinarima je izjavio da su napravili detekciju o načinima kako izaći iz krize.

HGK ima ulogu transmisije između poduzetnika, realnog sektora i Vlade koja bi trebala omogućiti da on prodiše. Zadovoljan sam razgovorom, imamo visoku razinu razumijevanja kao i s udrugom poslodavaca i naglasak je stavljen na to kako intenzivirati hrvatsku proizvodnju i kako je zaštititi. Trebamo vidjeti koja gospodarska politika može izvući zemlju iz krize, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o reakcijama iz Vlade na predstavljanje HDZ-ovog gospodarskog programa, Karamarko je rekao kako je Vlada u PR-u, od kojeg nitko nema koristi, a ne u gospodarskom programu.

Radimo pripreme, izradili smo gospodarski program koji se bazira na iskustvima Slovačke, Litve, Irske i Bavarske, koji će otvoriti prostor sitnom i srednjem poduzetništvu koji mogu otvoriti radna mjesta. Dogovorili smo se s HGK kako pomoći, i oni imaju neke ideje koje smo spremni prihvatiti, rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S predstavnicima HGK izaslanstvo HDZ-a razgovaralo je i o tome kako smanjiti troškove javnog sektora, državne uprave kao servisa građana i to smo obuhvatili našim programom. Naravno da Vlada o tome ništa ne zna, nisu joj poznati bazični pojmovi, dodao je.

Kad objave datum izbora počet ćemo iznositi gospodarski program u vrlo konkretnim fazama i dijelovima, najavio je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko: EU fondovi neistorišteni, članstvo u EU svelo se na lakše putovanje

Upitan o velikom valu odlaska hrvatskih građana iz zemlje s današnjim danom, 1. srpnja, nakon ukidanja ograničena zapošljavanja u većini zemalja Europske unije, Karamarko je podsjetio kako je danas dvogodišnjica ulaska u EU, no da se članstvo svelo na to da samo s osobnom iskaznicom možemo putovati zemljama EU i lakše prolaziti graničnu kontrolu.

Ova Vlada ništa nije učinila u protekle dvije godine da članstvo u EU iskoristimo na pravi načini, iskoristimo fondove EU i mogućnosti koje pružaju. Fondovi su iskorišteni oko 30 posto, Hrvatska je jedna od rijetkih država EU koja više novca uplaćuje u proračun EU nego što povlači iz njezinih fondova, podsjetio je Karamarko .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini mi se da smo jedina oporba koja je ozbiljno pristupila problemu shvaćajući njegovu težinu; na jednosmjernoj smo cesti i jednostavno moramo uspjeti i zato smo, osim gospodarskog programa, pripremili i katalog od 50 projekata očekujući pomoć kolega iz HGK u njihovom ostvarenju, rekao je.

Apsolutno smo uvjereni da ćemo uspjeti kroz mjere štednje, racionalizaciju i digitalizaciju državne uprave i smanjenjem pritiska koji realni sektor više ne može izdržati. Nužne su hitne mjere i to već u prvoj godini našeg mandata, dodao je predsjednik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko: Milanovićeva Vlada zadužila se 100 milijardi kuna; iselilo 100 tisuća građana

Komentirajući, na novinarski upit, tvrdnju vladajuće koalicije da se već vide pozitivni pomaci, Karamarko je rekao kako su se oni zadužili za 100 milijardi kuna, a 211 milijardi kuna su se zadužile sve prethodne vlade do 2011. godine, a pri tom treba uzeti u obzir da je bio Domovinski rat te obnova kao i dugovi bivše države.

Iz Hrvastke se iselilo 100.000 građana, u Vladi ne znaju koliki im je deficit ni koliki je gospodarski rast, zaključio je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo