štetan dualitet odlučivanja / Kaosi na pomolu? Sveučilište u Zagrebu traži da bude izuzeto od državnog nadzora

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Sveučilište se pozvalo na sveučilišnu autonomiju te na temelju toga osporavaju Ministarstvu znanosti postupak upravnog nadzora nad njegovim radom, temeljen na spornim zakonskim odredbama

8.12.2017.
11:53
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pokrenula nekoliko upravnih nadzora nad radom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište je podnijelo Ustavnom sudu prijedlog za procjenom ustavnosti dvaju zakona čije odredbe reguliraju upravne nadzore, piše Jutarnji list.

Sveučilište se pozvalo na sveučilišnu autonomiju te na temelju toga osporavaju Ministarstvu znanosti postupak upravnog nadzora nad njegovim radom, temeljen na spornim zakonskim odredbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Damir Boras pokrenuo je postupak koji za cilj ima hitno donošenje rješenja kojim će se privremeno obustaviti provedbu upravnog nadzora nad Sveučilištem, a koju je počelo Ministarstvo znanosti. 

"Primjena odredaba koje reguliraju upravni nadzor predstavlja grubo kršenje ustavih jamstava sveučilišne autonomije i vladavine prava", stoji u podnesku od Sveučilišta ovlaštenih odvjetnika, s napomenom "Žurno. Privremena obustava izvršenja!" i datumom 17. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Sveučilišta jučer nije želio komentirati postupak.

"Ne bih sad to komentirao budući da smo to radili preko odvjetničkih kuća, i to je u postupku", kratko je kazao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osporavane odredbe Zakona o znanstvenoj djelatnosti i Zakona o ustroju i djelokrugu ministarstava koje pored očigledne neustavnosti s aspekta sveučilišne autonomije unose i visoku razinu pravne nesigurnosti u djelovanje i rad sveučilišta jer ovlašćuju izvansveučilišno tijelo izvršne vlasti da donosi odluku o zakonitosti općih akata i radnji sveučilišta.

Na taj način središnje tijelo državne uprave zapravo ulazi u nadležnost sudbene vlasti te stvara suvišan i štetan dualitet odlučivanja", stoji u obrazloženju odvjetnika koji zastupaju Sveučilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na činjenicu da od Ustavnog suda nismo dobili službeni zahtjev za očitovanjem, ne mogu komentirati nešto s čim nisam upoznata. S druge strane, mi i dalje nismo dobili zatraženu dokumentaciju za pokrenute upravne nadzore koji su vezani uz Sveučilište u Zagrebu", odgovorila je ministrica Divjak.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo