CIJENA PFIZERA RASTE /

Kalinić za RTL.hr potvrdio da su nabavili 500.000 doza Pfizerovog cjepiva koje 'negdje leži': Pogledajte što o tome kaže Ministarstvo zdravstva

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ističe kako je kontaktirao Ministarstvo zdravstva, no tamo nema interesa za Pfizerovim cjepivom protiv koronavirusa

19.4.2021.
13:54
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U kratkom razgovoru za RTL, pročelnik ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić je potvrdio kako je određena količina cjepiva protiv koronavirusa  nabavljena, ali, kako tvrdi, Grad Zagreb to ne može uvesti, nego samo država koja kupuje cjepivo direktno od tvornica.

Upravo zbog toga, Kalinić tvrdi kako pola milijuna doza cjepiva Pfizer/BioNTech koje je on naručio leži negdje, a nikome nije jasno zbog čega skupljaju prašinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam ističe kako je kontaktirao Ministarstvo zdravstva, no došlo je do bizarnog preokreta - u resornom Ministarstvu nema ni najmanjeg interesa za Pfizerovim cjepivom protiv koronavirusa.

Čekamo odgovor Ministarstva zdravstva

Naravno, ovo saznanje poprima gotovo nove dimenzije, jer ako je slušati pročelnika ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, pola milijuna doza Pfizerovog cjepiva koje je on naručio, završit će "negdje drugdje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL.hr je nakon ovih navoda Pavle Kalinića poslao upit Ministarstvu zdravstva, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Potaknuti medijskim napisima o inicijativi gdina Pavla Kalinića, koji navodi da je nabavio 500.000 doza cjepiva Pfizer preko kontakata Grada Zagreba te ih ponudio Ministarstvu zdravstva, ističemo kako smo uputili gospodina Kalinića na Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba 'Andrija Štampar' koji je najmjerodavniji sugovornik po ovom pitanju.

Napominjemo kako Republika Hrvatska nabavlja cjepiva pa tako i od tvrtke Pfizer, u skladu s uvjetima i  odredbama Sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID – 19 koji je u ime država članica, pa tako i u ime Hrvatske, potpisala Europska komisija.  Svaka eventualna preraspodjela doza cjepiva između država članica, treba se odvijati u dogovoru s državama članicama, tvrtkom Pfizer i Europskom komisijom.

Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva postupa sukladno gore navedenoj proceduri te nije u mogućnosti samoinicijativno nabavljati i distribuirati cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo gospodina Kalinića kako je nakon niza razgovora vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu, za Hrvatsku osigurano dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine. Ujedno, Europska komisija u dogovoru s članicama EU-a radi na ubrzanju isporuke i osiguraju dodatnih doza Pfizera za drugo tromjesečje ove godine.", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Image
očekivano? /

Većina stanovnika EU bit će cijepljena do kraja lipnja, pogledajte kakve su procjene za Hrvatsku

Image
očekivano? /

Većina stanovnika EU bit će cijepljena do kraja lipnja, pogledajte kakve su procjene za Hrvatsku

I dok vrijeme prolazi, cijena Pfizerovog cjepiva svakodnevno raste - s prvotnih 12 eura, potom na 15,50 eura, a sada se prodaje po cijeni od 19,5 eura što je otkrio bugarski premijer Bojko Borisov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo