GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Kalinić o požaru na Jakuševcu: 'Uvijek u takvim situacijama netko počne pametovati i širiti paniku'

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić u RTL-u Danas govorio je o velikom požaru na Jakuševcu

25.7.2019.
19:15
VOYO logo

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić u RTL-u Danas govorio je o velikom požaru koji je u četvrtak ugašen, a u srijedu navečer je buknuo u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu. 

Na pitanje jesu li stanovnici Zagreba sigurni, Kalinić je kazao da jesu. "Vatra je ugašena. Ovdje je još jedino Dobrovoljno vatrogasno društvo koje pazi bivše požarište da ne bi što slučajno krenulo u krivo. Znači, nema vatre i nema dima. Sve je sanirano maksimalnom brzinom", kazao je Kalinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključne stvari nisu bile iznad normale"

Otkrio je da su na vrhuncu intervencije na terenu imali 170 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. "Osim vatrogasaca sudjelovali su i dijelovi Holdinga: Čistoća, Vodovod i odvodnja s cisternama. Pomogao nam je sa svojim stojem i DOKING. Njihov robot je gasio i raščišćavao. Imali smo i tri bagera koje su poslali iz tvrtke CIOS... Sve je maksimalnom brzinom riješeno i nema opasnosti za zdravlje građana", rekao je Kalinić. 

"Cijelo vrijeme su dolazile informacije od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' koji su obavještavali kakvi su pokazatelji. U takvoj situaciji to je jedino mjerodavno. No, uvijek u takvim situacijama netko počne pametovati i širiti paniku. To se uvijek događa u takvim situacijama. Ključne stvari nisu bile iznad normale", kazao je Kalinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno da se teže disalo jer je bio jaki dim"

"Normalno da se teže disalo jer je bio jaki dim, jer je gorjela drvena građa. No, postoje mjerne stanice koje su to pratile, a za to je bio nadležan Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'", rekao je Kalinić  te dodao kako sada policija treba utvrditi zbog čega je došlo do požara. 

"Unutar ograđenog prostora je krenula vatra. Taj prostor je ograđen betonskim pločama i vatra se nije mogla proširiti. Bilo je samo pitanje kolikom brzinom se to može naliti vodom i koliko brzinom se 'drajferima' to može razbacati da bi se svaki pojedini dio mogao ugasiti, što se sada i dogodilo", rekao je Kalinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje trebaju li se građani koji žive u blizini zgarišta i dalje pridržavati savjeta da ne otvaraju prozore, Kalinić je kazao da se u blizini još osjeća neugodan miris. "Ali ovdje je i inače neugodan miris. Građani koji ovdje žive dobivaju i rentu za umanjenu kakvoću življenja. No, sve ono što je napisao Nastavni zavod ' Dr. Andrija Štampar' toga se treba pridržavati", zaključio je Kalinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo