SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM / Kakva je budućnost plesa u Hrvatskoj? 'Nama je i povratak s plaže u dvoranu prilično neizvjestan'

Od 18. svibnja Hrvatska ponovno pleše

21.5.2020.
7:22
VOYO logo

Andrea Solomun je dugogodišnja plesačica i vlasnica plesnog studija u Zagrebu. Ona, kao i brojni njezini kolege i kolegice, uz epidemiološke mjere od ovoga tjedna mogu ponovno zaplesati.

Nažalost, dozvolu za rad dobili su među posljednjima. ''Čini mi se da je Nacionalni stožer civilne zaštite po tom pitanju nas malo zaboravio. Sumnjam da je bilo namjerno, bilo je vjerojatno nehotice, ali se dogodilo i onemogućilo jako velikom broju ljudi koji od ovoga žive da zapravo privređuje novac za svakodnevni život'', upozorava Solomun.

Iako redovito plaća poreze i doprinose, nije joj jasno prema kojim kriterijima je potpora za očuvanje radnih mjesta dodjeljivana: ''Iznos prve potpore koju jesam dobila, znači kao zaposlenica svoje udruge bio je, meni se čini, 3.250 kuna i trebalo je biti dano još 4.000 kuna kasnije. Međutim, traženo je od nas da taj iznos prvi dio vraćamo tako da ne znamo što će se s tim dalje događati''.

I Kristina Đanić, voditeljica plesnog studija u Splitu, navodi da bi velik broj njezinih kolega mogao ostati bez posla, pa i ona sama: ''Ne znamo hoće li se dogoditi taj drugi val, u kojoj mjeri će se to dogoditi. Tako da je nama zapravo i povratak s plaže u dvoranu prilično neizvjestan''.

100-tinjak mališana izvodi akrobatski rock and roll pod vodstvom Tomislava Odžića. On je, zahvaljujući sportskoj prirodi ovoga plesa, potporu dobio od Središnjeg državnog ureda za šport: ''Nažalost, neki kolege koji nisu registrirani kao sport jer njihova vrsta plesa nije priznata kao sport radimo faktički isti posao, nije rukomet, nego nogomet, nije akrobatski rock and roll nego neki drugi stil, oni nisu uspjeli dobiti apsolutno ništa''.

Uz brojne probleme, ples i plesači sigurno zavređuju više pozornosti jer oni nisu samo umjetnici, sportaši, pedagozi i treneri ... Oni su sve to. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo