LET S COVIDOM /

Kako u praksi izgleda karantena zbog omikrona? Žena izolirana tek nakon 4 dana: 'Imam na stotine kontakata'

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Karin navodi kako sekvencioniranje virusa traje 10 dana i kako na to jednostavno ne mogu utjecati

15.12.2021.
10:00
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Otprilike nekoliko dana nakon objave o pojavi omikron soja u Hrvatsku, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke vezane za karantenu koja u ovom slučaju za osobu za koju se sumnja na zarazu novim sojem, ali i njene bliske kontakte, traje 14 dana. 

Kako to izgleda u praksi za Slobodnu Dalmaciju prepričala je jedna Splićanka koja se našla u karanteni jer je s njom u zrakoplovu kojim je stigla u Hrvatsku putovalo i dvoje putnika za koje se sumnja da su zaraženi omikron sojem, a koji su putovali iz Južnoafričke Republike (JAR). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa s kojom su pričali iz Slobodne Dalmacije cijepljena je s dvije doze i ranije je prebolila bolest COVID-19, a muči je karantena u kojoj se, kaže, mora nalaziti 14 dana, iako je četiri dana nakon slijetanja ostvarila na stotine kontakata. Sletjela je naime 6. prosinca, a vijest o karanteni dobila je tek 10. prosinca. Upućena je na PCR testiranje idućeg dana i bila je negativna. 

Image
Angelique Coetzee /

'Otkrila sam omikron, znam o toj varijanti više od ikoga. Zapanjena sam reakcijama svjetskih čelnika'

Image
Angelique Coetzee /

'Otkrila sam omikron, znam o toj varijanti više od ikoga. Zapanjena sam reakcijama svjetskih čelnika'

Zašto se toliko čekalo na karantenu objasnila je Željka Karin, ravnateljica NZZJZ Splitsko-dalmatinske županije koja navodi kako ne mogu utjecati na proces sekvencioniranja virusa koji traje 10 dana, a govori i kako gospođa u danima kada nije bila u karanteni nikog nije zarazila jer, kaže, PCR je 11. prosinca pokazao da je negativna na virus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovni PCR test treba napraviti prije izlaska iz izolacije i to samo ako se kod putnika iz JAR-a utvrdi omikron soj. Ako bude delta, izolaciju će prekinuti, moći će se vratiti normalnom životu i neće se trebati ponovno testirati. Mi smo već i prije imali jednu sumnju na omikron, ali je čovjek imao delta soj i svi oni koji su ostvarili kontakt s njim izišli su iz izolacije", zaključuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo