popravljanje kućnog budžeta / Kako spriječiti odlazak liječnika iz Hrvatske? Ministar zdravlja planira ih zadržati tako da im omogući rad kod privatnika

Kako spriječiti odlazak liječnika iz Hrvatske? Ministar zdravlja Dario Nakić izmjenom Pravilnika o dopunskom radu planira ih zadržati tako da svima omogući rad kod privatnika ili u nekoj drugoj bolnici

28.3.2016.
21:34
VOYO logo

Sve - kako bi ih se zadržalo u Hrvatskoj. Novim Pravilnikom Ministarstvo zdravlja liječnicima želi omogućiti dodatnu zaradu. 

"Time će se doista liberalizirati rad liječnika, oni će imati mogućnost raditi izvan punog radnog vremena u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, ali i u zdravstevnoj ustanovi u javnom zdravstvu", rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu uvjeravaju da će najviše koristi od svega imati pacijenti. Jer će se, uz privatnike, poslijepodne moći liječiti i u bolnicama, a to bi onda skratilo već duge liste čekanja.

Ovaj novi Pravilnik bazira se na zdravoj logici da liječnik koji završi svoje osnove rada koje kod osnovnog poslodavca može dodatno zarađivati i popraviti svoj kućni budžet Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi bismo na ovaj način omogućili našim pacijentima da imaju liječnike u svom kraju i u popodnevnim satima i izvan punog radnog vremena u zdravstvenoj ustanovi u javnom sektoru", dodao je Bekavac.

Prema Pravilniku koji je donio bivši ministar Siniša Varga, kod privatnika mogu raditi samo oni liječnici koji u bolnici zarade više od svoje prosječne bruto plaće, no ne i oni kojima su na odjelu liste čekanja dulje od 60 dana. Za udrugu bolničkih liječnika to je neprihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...jer je u sebi sadržavao odrednice koje niti u ludilu nakon godine ili dvije liječnik nije mogao ispuniti da bi uopće dobio dozvolu za dodatni rad. Ovaj novi Pravilnik bazira se na zdravoj logici da liječnik koji završi svoje osnove rada koje kod osnovnog poslodavca može dodatno zarađivati i popraviti svoj kućni budžet", rekla je Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a.

"Međutim HDZ je zahtijevao potpunu zabranu privatnog rada, hubol potpunu liberalizaciju I vidimo aktualni ministar, iako je član HDZ-a priklonio se HUBOLOVOM prijedlogu BLIC međutim micanjem tih odredbi vidimo da su liste čekanja prihvatljive ministru Nakiću", prokomentirao je Siniša Varga, bivši ministar zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnik koji u svoje slobodno vrijeme želi raditi kod privatnika ili u nekoj drugoj bolnici morat će dobiti odobrenje ravnatelja. On će pak morati točno znati što će taj liječnik raditi, koliko i kada. U udruzi pacijenata boje se da je to zadnji čavao koji je zabijen u javno zdravstvo.  

"Ako ovo prođe po nama je pretpostavka da će se liste čekanja povećati,a onda sva ova sirotinja da bi se mogla liječiti na vrijeme i kvalitetno morala bi koristiti liste čekanja", tvrdi Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li zaustaviti odlazak liječnika, skratiti ili povećati liste čekanja, znat će se uskoro kada Pravilnik prođe javnu raspravu koja upravo traje.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo