od čega će se naplatiti? /

Kako od Sanadera naplatiti 32,5 mil. kn? Imaju 78 računa u bankama, ali njegove su samo slike

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zbog utvrđenog nesrazmjera, sumnja se da Sanaderova imovina potječe od njegovih nezakonitih aktivnosti

6.4.2019.
8:55
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud RH potvrdio je osuđujuću presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u aferi Planinska te mu povećao kaznu na šest godina zatvora, a istom presudom Sanaderu je naloženo da u državni proračun uplati 17,4 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi kao i namirenje dijela štete od 15,1 milijun kuna.

Sada se nameće pitanje kako će se država naplatiti od Sanadera. Prema zakonskoj proceduri, nakon što se izradi i dostavi pravomoćna presuda Vrhovnog suda, ona postaje i izvršna. Tada nadležni sud najprije poziva osuđenu osobu da u roku od 15 dana podmiri štetu, tj. vrati ilegalno stečenu imovinsku korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Ivi Sanaderu i članovima njegove obitelji godinama blokirana praktično cjelokupna imovina, upitno je hoće li država moći naplatiti i ovih 17,4 milijuna, a kamoli i dio prouzročene štete. Naime, Sanaderu je imovina blokirana u drugom predmetu, aferi Fimi-Media, u kojemu na Županijskom sudu traje ponovljeno suđenje, a primijenjene su zakonske odredbe o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi.

To znači da nije blokirana samo njegova, nego i imovina koja glasi na s njim povezane osobe, članove obitelji, a sumnja se, zbog utvrđenog nesrazmjera, da potječe od Sanaderovih nezakonitih aktivnosti. Pravni stručnjaci nisu jedinstveni u stavovima oko toga može li se uopće sada temeljem presude u predmetu Planinska ići na ovrhu imovine blokirane u predmetu Fimi-Media.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački odvjetnik Janjko Grlić ističe da za to, iako sudska praksa nije baš ujednačena, nema zapreka, s obzirom na to da se u oba slučaja radi o istoj stranci u postupku, Republici Hrvatskoj. 

No, postoji daljnji problem, jer se u predmetu Planinska više ne može primjenjivati spomenuto prošireno oduzimanje imovinske koristi, nego se samo može ići na imovinu koja glasi na osuđenu osobu - Ivu Sanadera. A većina blokirane imovine ne glasi na njega, nego na članove obitelji.

Obitelji Sanader u predmetu Fimi-Media blokirano je čak 78 raznih bankovnih računa, od toga 73 u Hrvatskoj i pet u Austriji. No, glavnina blokiranog novca i vrijednosnica, ukupno oko 1,15 milijuna eura, nalazi se na računima u Raiffeisenlandesbank Tirol, a svi glase na Sanaderova punca Ivu Šarića koji je u međuvremenu preminuo.

Na blokiranim računima u Hrvatskoj, Sanader, njegova supruga, kćeri te sada pokojni punac i punica, imaju ukupno oko 2,5 milijuna kuna. Sedam računa glasi na samog Ivu Sanadera, a na njima je ukupno oko 35.800 eura te 115.00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni vila u Kozarčevoj u kojoj živi obitelj Sanader ne glasi na bivšeg premijera. Kuća je upisana na Mirjanu Sanader i njezina pokojnog oca Ivu Šarića. I blokirani stanovi u Splitu glase na članove Sanaderove obitelji, kao i kuća s voćnjakom i oranicom u Krapju, te blizu 30.000 kvadrata zemljišta na otoku Braču, koji su upisani na Sanaderova punca.

Jedina Sanaderova imovina veće vrijednosti zapravo je zaplijenjena zbirka umjetnina. Radi se o 430 umjetničkih slika i drugih radova koji su procijenjeni na nepunih milijun eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome treba pridodati i 20-ak daljnjih umjetničkih slika, među kojima su i slike Vlahe Bukovca procijenjene na više od 200.000 eura, koje je Sanader prije bijega u Austriju koncem 2010. sklonio k Stjepanu Fioliću, kako je ovaj kasnije ispričao istražiteljima i odveo ih do skrovišta na svom imanju. Usto, Sanader sam ili sa suprugom Mirjanom ima poslovne udjele u dvije njihove tvrtke osnovane u Hrvatskoj te tvrtki Prima Consulting u Austriji. Sanader ima i deset dionica Hajduka.

Dakle, čini se da država ozbiljnija sredstva od Sanadera može namaknuti samo kroz ovrhu i stavljanje na bubanj njegove umjetničke kolekcije, piše Jutrarnji list.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike