SDP O OBRAZOVANJU / 'Kako netko tko vodi državu može voditi povjerenstvo koje se mora sastajati svaki tjedan?'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Članovi SDP-a su povodom prvog dana škole održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na kurikularnu reformu i stanje u obrazovanju

4.9.2017.
12:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP je u središnjici stranke na Iblerovom trgu održao konferenciju za novinare na kojoj su sudjelovali predsjednik stranke Davor Bernardić, profesor Neven Budak, saborska zastpnica Sabina Glasovac te Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije. 

Tema konferencije bila je "Problemi i perspektiva hrvatsko odgojno-obrazovnog sustava na kojoj su se članovi SDP-a povodom prvog dana škole osvrnuli na kurikularnu reformu i odluke da na čelo Povjerenstva za provedbu kurikularne reforme zasjedne premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a čestitao je učenicima, učiteljima i nastavnicima na prvom danu školske godine i izrazio žaljenje što su učenici izgubili priliku za modernijim obrazovanjem. "Kurikularna reforma je odgođena i izgubili smo dvije godine. Bez obzira što Vlada, Plenković i Divjak pričaju, reforma stoji. Djeci se krade budućnost. Mandela je govorio da nema efikasnijeg oružja u borbi za bolji svijet od obrazovanja.

Moramo djeci pružiti kvalitetnije obrazovanje koje i veće šanse za kvalitetniji život. Da je HDZ-u stalo već bismo imali ekspertnu skupinu, ali oni nisu u stanju provesti kompletnu strategiju obrazovanja. Pitanje je kako će premije, koji se sam stavio na čelo, uz sve svoje obaveze, provesti reformu obrazovanja", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ministarstvu se već dvije godine ne događa ništa, ministrica pokazuje dobru volju i dajemo joj podršku jer je to nacionalni projekt, ali pitanje je može li ona sama odlučivati. Niz je pogrešnih koraka stručnog povjerenstva, ali nema posljedica za njih. 

Kako netko tko vodi državu može voditi povjerenstvo koje se mora sastajati svaki tjedan, koje mora duboko ući u srž obrazovanja? Može li premijer pomiriti razlike između Vican i Divjak? Imamo manje prvašića, trebamo brinuti o budućnosti djece, osigurati bolje obrazovanje, bolje plaće za učitelje i nastavnike. Razum treba prevladati", poručio je Budak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac ispričala se, iako se kako kaže ne osjeća odgovorno, što će djeca i ove godine "učiti po sustavu iz 90-ih godina, što će bubati napamet, što će nositi teške torbe, što će se učitelji opet više baviti administracijom nego kreativnim slobodnim modernim obrazovanjem". 

"Ne pripremamo djecu za život u 21. stoljeću. Ne vjerujemo da će se stvari promijeniti ni sljedeće školske godine, skeptični smo. Bojimo se da se nijedno obećanje neće ispuniti. Premijer je poslao lošu poruku svojim imenovanjem na čelo povjerenstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzeo je to iz ruku struke i stavio obrazovanje u ralje politike. Je li to nešto što našoj djeci treba? Dvije godine se Vlada bavi samo stolicama. Hrvatska i hrvatski obrazovni sustav ne bi trebali biti teatar apsurda. Zašto plaćamo čak 11 visokih dužnosnika u ministarstvu obrazovanja? Oni ne rade ništa, ni onaj minimum, to je opstrukcija ministarstva i obrazovanja", rekla je Glasovac.

Bernardić je spomenuo i SDP-ov program obrazovanja i rekao kako se ništa neće dogoditi bez povećanja plaća učiteljima i nastavnicima te poručio da SDP provodi mjere za poboljšanje obrazovanja u svojim gradovima i županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo