ivan penava / 'Kako govoriti o mirnoj reintegraciji ako postoje oni koji ne prihvaćaju temeljne postulate ove države'

Penava je potaknuo je reakcije na nacionalnoj razini nakon objavljivanja snimke srpskih učenika koji ne ustaju na hrvatsku himnu

19.1.2019.
19:50
VOYO logo

Tenzije oko pitanja suživota i poštivanja hrvatskih institucija u Vukovaru ne prestaju. Gradonačelnik Ivan Penava potaknuo je reakcije na nacionalnoj razini nakon objavljivanja snimke srpskih učenika koji ne ustaju na hrvatsku himnu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zbog sukoba učenika u Vukovaru nakon objave najavljuje kako će prijaviti gradonačelnika tog grada, dok Penava Pupovca da potiče velikosrpsku politiku u Hrvatskoj. 

U sve se uključila i oporba. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tvrdi da je ponovno došlo vrijeme širenja mržnje na ovim prostorima te da se Vlada mora potruditi to spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi sigurno nisu od jučer. Zašto su isplivali baš sada i prijeti li eskalacija napetog stanja upitali smo i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.

Gospodine Penava vi ste gradonačelnik Vukovara. Svih građana Vukovara među kojima je trećina srpske nacionalnosti i sigurno su većina njih građani koji poštuju zakone, koji se ustaju na himnu, koji vole ovaj grad i zemlju u kojoj žive. Što mislite kako se oni osjećaju kada slušaju vas koji ste u ponedjeljak govorili da je Vukovar epicentar kontinuirane puzajuće velikosrpske agresije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolje o tome govori postotak koji sam dobio na izborima. Znači 62 posto glasova ukupnog broja građana koji su izišli na izbore. Međutim, kako slušaju to kada mediji to obrade pa otklone onaj dio gdje sam pohvalio sve sugrađane koji su većina i koji su prihvatili ovu državu. Moram reći da nisu porasle tenzije u ovom gradu od te tiskovne. Na kraju krajeva kad govorimo o ratnim zločinima i kad su se svi osvjedočili kakva su svjedočenja u pitanju, ne možete onda konstatirati da su tenzije u gradu Vukovaru dignute od listopada prošle godine. One su nažalost dignute od 1991. godine i ne smiruju se zato što stvari nisu riješene i što odgovorni nisu odgovarali", kazao je za RTL Danas, Ivan Penava.

S obzirom na slučajeve koje ste iznijeli kao primjere velikosrpske agresije zapravo se može tu govoriti o izoliranim slučajevima. Kako ste iz svega toga iščitali da je riječ o velikosrpskoj puzajućoj agresiji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam naveo na toj tiskovnoj samo zadnjih pet do šest mjeseci događanja u Vukovaru. Bilo je tamo različitih primjera, od toga da se djeci srpske nacionalnosti ne dozvoljava da prime paketiće koji su poklon grada Splita povodom božićnih blagdana i nitko to ne primijeti u ovoj državi. Nitko te argumente nije osporio, nitko nije rekao da su oni lažni ni namješteni. Dapače, pokušala se dići buka i odvratiti pozornost u jednom sasvim drugom smjeru", zaključio je. 

Na upit o snimci utakmice koja još uvijek stoji na službenim stranicama grada Vukovara, a na kojoj su učenici od kojih se neki nisu dignuli na himnu te im identiteti nisu zaštićeni, Penava je kazao:  Određen dio javnosti je nasjeo na floskule i halabuku koju su digli u SDSS-u. Međutim, evo jedna lijepa novost - ta snimka je prisutna na YouTube-u kao snimka jedne emisije koja se bavi nogometom u vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovdje se ne radi o djeci snimljenoj u školi nego na nogometnoj utakmici gdje su ta djeca u svojstvu gledatelja. Što su radila tamo ta djeca, gdje su bili njihovi profesori i ravnatelj, zašto im nisu rekli što je red, a što nije red to treba pitati neke druge osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je kada je takva snimka na YouTubeu, a drugo kada je na službenim stranicama grada Vukovara. Što se nastoji postići time da ta snimka tamo stoji i da su identiteti te djece dostupni?

"Ja upravo apeliram na to. Što se događa kad godinama imate takvu situaciju, a svi okrećete glavu od tih događaja. Od toga da ta djeca ništa ne uče o Domovinskom ratu, da uče da je ovdje bio građanski rat i da smo u najmanju ruku svi krivi što smo srušili Vukovar i onda izvlačite jedan kontekst opet negativni. Neustajanje na himnu, nepoštivanja ove države... Pokušavate vikati 'drž'te lopova', pokušavate vikati 'drž'te onoga koji je to pokazao', a sve ove godine što se sve ovo događalo, tko je za to odgovoran? Sigurno nije Ivan Penava, ali imaju osobe koje su na to trebale reagirati", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako uspostaviti dijalog u gradu kada vi sa svojim zamjenikom iz redova srpskog naroda već više mjeseci nemate nikakvu komunikaciju?

"Komuniciramo mi, ali kako uspostaviti iskren dijalog i suživot? Kako uopće govoriti o mirnoj reintegraciji ako postoji manja skupina građana koja ne prihvaća temeljne postulate ove države, znači za koje ne postoji velikosrpska agresija, gdje su Hrvati krivi zašto je došlo do stradanja Vukovara... Ako ćemo se držati razine politike, ne bi trebala biti odgovornost Ivana Penave da nekome u ovoj državi objašnjava što su temelji ove politike i kako je red se ponašati", žustvrdio je gradonačelnik Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za neslaganje i težak suživot čak i 24 godine nakon rata, Penava je okrivio političare koji ne žele reći istinu.

"Mene nećete vidjeti da imam problem sa čestitanjem pravoslavnih blagdana, s dotacijama sredstava iz proračuna srpskim udrugama, s posjećivanjem srpskih škola, međutim, jasnu razliku radim između onog što je srpska manjina, srpska kultura od onoga što je napad na Hrvatsku, što predstavlja apetit velikosrpskih težnji, tu naprosto ja podvlačim crtu i ne dozvoljavam da se, dok ja vodim politiku u ovom gradu, koketira s bilo čim što može ugroziti ovaj grad i njegovu budućnost", kazao je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo