novo normalno / Kako će izgledati nova studentska korona godina: 'Online komunikacija funkcionira, ali ipak nedostaje društvo!'

Godina kreće redovno, ali uz posebne mjere i hibridnu nastavu.

29.8.2020.
15:00
VOYO logo

Pred studentima je nikad neizvjesnija godina. Mnogi još ne znaju kako će izgledati predavanja pa tako i oni koji studiraju izvan svojih gradova ne znaju trebaju li tražiti smještaj i dolaziti.

U Rijeci se ovaj tjedan situacija rasplela. Godina kreće redovno, ali uz posebne mjere i hibridnu nastavu. Adrijan Štivić, student i brucoš Filozofskog fakulteta u Rijeci kaže da je godinu završio putem interneta i da je sve dobro funkcioniralo, ali mu je društvo ipak nedostajalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Rekordni pad BDP-a /

Korona nokautirala gospodarstvo! Poslodavci: 'Bojim se da bi u idućim kvartalima pad mogao biti još veći'

Image
Rekordni pad BDP-a /

Korona nokautirala gospodarstvo! Poslodavci: 'Bojim se da bi u idućim kvartalima pad mogao biti još veći'

"Naravno da se online komunikacijom to ne može do kraja zamijeniti, ali dobra je inicijativa da se ide i hibridno što će onda otvoriti i nove mogućnosti, ali i vratiti jedan dio ljudskog kontakta, koji je sigurno bitan", rekao je Adrijan.

Nastava će naredne akademske godine izgledati malo drugačije pa će dio predavanja biti online, a dio na Sveučilištu. "Svaki kolegij imat će svoju e-varijantu, otvorenu na platformi Merlin, što znači da se bez ikakvog zastoja, bez ikakvog prekida, ukoliko dođe do posebnih okolnosti, predmet, odnosno, predavanje može prebaciti online za sljedeći tjedan", rekla je Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponašanje studenata također će se trebati prilagoditi postojećoj epidemiološkoj situaciji pa će tako morati poštivati propisani razmak na hodnicima i u vanjskom prostoru, nositi maske te koristiti dezinfekcijska sredstva.

"Preporučujemo i poseban raspored ove godine kako bi se izbjegle klasične gužve u jutarnjim terminima i da nastava ide tokom cijeloga dana", kazala je Samaržija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mnogi imaju smještaj u Kampusu, porast će i potražnja stanova za najam. U agencijama tek očekuju upite jer do sad je bilo neizvjesno kada će i pod kojim uvjetima započeti akademska godina. Cijene su pale, ali minimalno.

"Imali smo malo manji interes od strane studenata, otprilike za 50 posto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, ipak bismo to ocijenili kao idealno zato što prijašnjih godina konkurencija je bila čak po dva tri studenta na jednu nekretninu tako da je ova situacija, kako bismo mi rekli – taman", rekao je Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, svako Sveučilište u Hrvatskoj, po pitanju predavanja, organizirat će se zasebno, ali temelj svih odluka bit će epidemiološka situacija.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo