NESUGLASICE U VLADAJUĆOJ VEĆINI / Kajtazi: 'Horvat i Srpak imaju dovoljno problema u vlastitu dvorištu. Romi nisu na prodaju'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Nitko nema pravo isticati niti vrednovati glasove Roma da bi dobio političke bodove

17.1.2020.
16:53
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Nakon zaključka na aktualnom prijepodnevu ministra gospodarstva Darka Horvata i zastupnika Dražena Srpaka kako su na nedavnim izborima za predsjednika Republike ''Romi glasali za SDP" te njihove ocjene da je to "anomalija", oglasio se i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. Kazao je da je ''prisiljen reagirati te dotičnima i javnosti objasniti nekoliko važnih činjenica, a još bitnije i stav romske zajednice o spomenutom pitanju''.


''Prije svega, radi se o gruboj generalizaciji. Drugo, radi se o netočnoj informaciji: Romi nisu objekt politike i imaju ljudska, građanska i demokratska prava da biraju i budu birani te četvrto – Romi nisu na prodaju'', istaknuo je Kajtazi u slobodnom govoru u Saboru.

Naglasio je i da Romi nisu homogeno tijelo, već zajednica bogata u različitosti: ''Nitko, pa ni spomenuti u ovom visokom domu nemaju pravo govoriti o romskoj zajednici na takav način, a ta zajednica ni u Međimurju nije glasala jednako u svim naseljima''.

Riječ je o slobodi izbora, podsjetio je Kajtazi i naglasio da nitko nema pravo isticati niti vrednovati glasove Roma da bi dobio političke bodove.

''Horvat i Srpak imaju sigurno dovoljno problema i u vlastitu političkom dvorištu, a meni je drago da moji Romi sve više participiraju u političkom životu i da velike stranke više ne mogu manipulirati njihovim glasovima'', kazao je, među ostalim, Kajtazi i dodao da se radi o nepoznavanju i nepoštovanju situacije u kojoj se nalaze Romi.

''Romi su glasali po savjesti i preferenciji, a to što se njihove glasove nije moglo kupiti smatram postignućem, a ne problemom'', istaknuo je Kajtazi i podsjetio da su Romi bili žrtve raznih režima i velikih stranaka, a sada, zaključio je, imaju svoj glas u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike