Zabava u doba korone /

Kad ćemo na koncerte i hoće li se svirati samo pred negativnom publikom? Za Direkt govore Grašo, Belan, Kekin i popularni Jole

Arhivski prizori koncerta iz zagrebačke Arene mogli bi se opet ponoviti u svibnju

2.4.2021.
7:00
VOYO logo

Vidjeli ste svi nekidan Zorana Šprajca kako se smije jer je prilog Ivana Skorina pukao usred emitiranja i prije ćete vidjeti Štrumfove nego njega. E sad, jasno se moglo objasniti kako se to moglo dogoditi prije 17 godina kad smo počeli s emitiranjem i kad smo radili s ovakvim čudovišnim kazetama, traka se zgužvala li pukla i gotovo. Što se dogodilo nekidan, ima veze s apdejtima, rendanjem, fjuzanjem i sličnim stvarima. Odnosno nikome baš nije jasno. Ali jasno je da smo vam ostali dužni odgovor na pitanje: kad ćemo ponovno na koncerte. 

Rame uz rame, uz FFPice na licu, 5000 fanova španjolskog pop benda Love Of Lesbians, plesalo je satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osjećaj slobode. Osjećaj topline, blizine drugih ljudi. Staro normalno'', opisao je posjetitelj Gerard Munne.

''Baš je gušt slušati muziku uživo na koncertu'', rekla je posjetiteljica Vanesa Lopez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije koncertne pozitive, obvezna negativa na testu. Bris, čekanje 10 minuta, tko nema koronu može u dvoranu, a zaraženi, njih pet, morali su otići doma. Još je nepoznato je li se itko zarazio na koncertu. 

Hrvatska ne eksperimentira, zasad. Tisuće kabela stotine kutija punih rasvjete, razglasa, konstrukcija pozornice, to je oprema od koje se sastavljaju najveći glazbeni festivali u Hrvatskoj, oprema leži netaknuto već godinu dana na skladištu u Žitnjaku i skuplja prašinu. Pitanje je hoće li ostati netaknuta i ovo ljeto.

Možda neće. Arhivski prizori koncerta iz zagrebačke Arene mogli bi se opet ponoviti i to već u svibnju za kad Toni ima zakazan koncert. Uredno se već prodaju karte i za Placebo i Simplemindse na Šalati, u lipnju i srpnju, kao i za Zdravka Čolića u Opatiji i Hladno Pivo na tvrđavi Svetog Mihovila u Šibeniku.

Image
Naš čuveni pijanist /

Koncert nakon 15 mjeseci! Maksim Mrvica ponovno svira, i to pred publikom bez razmaka: Za Direkt se javio s rasprodane turneje na Tajvanu

Image
Naš čuveni pijanist /

Koncert nakon 15 mjeseci! Maksim Mrvica ponovno svira, i to pred publikom bez razmaka: Za Direkt se javio s rasprodane turneje na Tajvanu

Bit će to prvi njihov nastup nakon godinu i pol. Cijena upada 100 kuna, ukupno u prodaji 380 ulaznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S jedne strane želiš nastupati, vratiti se u staro normalno, a s druge strane pitaš se koliko je to savjesno prema tvojim sugrađanima, ne želiš izazvati mini epidemiju. Ma sve će biti po propisima'', izjavio je glazbenik Mile Kekin.

Neno Belan je uspio održati par koncerata prošlo ljeto, zadnji u kolovozu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od tad mi stalno najavljujemo, svako mjesec dogovorimo dvije tri svirke koje se stalno otkazuju i sad imamo dogovorene dvije tri svirke pa i za ljeto, ali nitko ne zna. Mi smo uporni pa i dalje zakazujemo pa će u jednom momentu sigurno popustit'', rekao je Neno Belan, glazbenik.

Koncerti uz mjere neće biti baš isplativi, baš zato je ministarstvo kulture u sklopu akcije „Jer svirati se mora“ za koncerte uz propisne neprofitabilne korona mjere dalo 5 milijuna kuna najvećim hrvatskim glazbenicima, dio tog novca za dva koncerta u pulskoj Areni i Zadru dobio je i Petar Grašo koji dogovara i druge koncerte po Hrvatskoj.

''Naravno da smo svi taoci pandemije i odluke Stožera i sve je na nekoj dvotjednoj bazi i teško je vidjeti što će se sve to dogoditi i odviti, ali mi smo optimisti'', kazao je glazbenik Petar Grašo.

Brzo testiranje prije ulaza je rješenje, apeliraju organizatori najvećih festivala i koncerata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedan oprobani koncept bi bio da svaki gost plati brzi test, a za to dobije piće unutar eventa. Piće za test i vuk sit i koze zdrave'', izjavio je Boris Kovaček, predsjednik zajednice industrije događanja.

Možda za veće festivale, za manje fešte – teško, smatra Jole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Veća cijena karte mi se čini u ovoj ekonomskoj situaciji, nekako neizvedivo'', komentirao je Joško Čagalj Jole.

I njega stalno zovu s istim pitanjem - kad će svirka?

''Svi zovu da li ste slobodni neke datume, ne zna se što će se biti, koliko će ljudi biti, možda ići i neki lockdown pa da imamo mirnu sezonu ako tako možemo nazvat'', rekao je Jole.

A Tisno već gori. Nakon što je Boris Johnson najavio da očekuje ukidanje svih korona mjera u lipnju Britanci masovno kupuju karte i aranžmane za festivale. Hospitalyti, Love International SuncebeatOutlook, Defected, Dimensions, Dekmantel – naravno ako se otkažu kao prošlo ljeto, novac će se vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo