PROBLEMI U TURIZMU / Predsezona podbacila, a znaju se razlozi i o kojem je dijelu Hrvatske riječ: 'Dok se to ne riješi, teško da će biti bolje'

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Sve je manje dobro kako se približavamo jugu zemlje, koji i dalje kaska za rekordnim pretpandemijskim rezultatima

9.7.2023.
10:04
Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

Statistika za prvih šest mjeseci, posebno u odnosu na 2019. pokazuje da možemo biti zadovoljni rezultatima predsezone na razini države, no detaljniji pregled na razini pojedinačnih jadranskih županija sugerira kako puno toga i dalje nije dobro u hrvatskom turizmu, piše Jutarnji list.

Odnosno, sve je manje dobro kako se približavamo jugu zemlje, koji i dalje kaska za rekordnim pretpandemijskim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika o noćenjima za prvih šest mjeseci u odnosu na 2019. godinu pokazuje kako se pozitivan rezultat na razini Hrvatske može pripisati odličnom oporavku prvenstveno sjevernijih destinacija - Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske županije, dok Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska još uvijek za time kaskaju.

Image
'OVO NE SLUTI NA DOBRO' /

Je li nam ugrožena turistička sezona? Stručnjak ostao frapiran kada je usporedio brojke: 'Mnogi su postali pohlepni'

Image
'OVO NE SLUTI NA DOBRO' /

Je li nam ugrožena turistička sezona? Stručnjak ostao frapiran kada je usporedio brojke: 'Mnogi su postali pohlepni'

Pad broja noćenja

Konkretno, Istra je u prvih šest mjeseci 2023. ostvarila rast broja noćenja od 11 posto u odnosu na 2019., Primorsko-goranska u porastu je za tri, Ličko-senjska za četiri, a Zadarska za deset posto. Struktura smještaja I tu negdje počinje granica nakon koje rezultat postaje negativan pa tako Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska županija za rezultatima iz 2019. kaskaju za 11 posto dok ih je Splitsko-dalmatinska jedva dosegla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodimo li se strategijom prema kojoj bi Hrvatska, jer je ionako preopterećena u sezoni, povećanje broja gostiju trebala koncentrirati na pred i posezonu, jasno je da se jug zemlje našao u problemu i kako, što više "gazimo" u Dalmaciju, turizam pati od strukturnih problema.

Najvažniji među njima su izrazito nepovoljna struktura smještajnih kapaciteta (puno previše apartmana, a znatno premalo organiziranog smještaja), kao i spori oporavak avioprometa koji je u Hrvatskoj i dalje vezan prvenstveno uz glavnu sezonu, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo