GRAĐANE POZIVAJU NA OPREZ / Još se dimi na požarištu, Osječane probudio nesnosan smrad. 'Zabilježena povećana koncentracija lebdećih čestica'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječki gradonačelnik savjetuje građanima da se ne zadržavaju izvan svojih domova. Ne želi stvarati paniku jer analize zraka i tla još uvijek traju. Osječki župan ostaje pri svojoj izjavi da je tvrtka na svojem prostoru imala više tona plastike od one dozvoljene

7.10.2023.
13:35
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Četvrti je dan požara u Osijeku koji je zahvatio plastični otpad tvrtke Drava International, a javnost je još uvijek zabrinuta zbog onečišćenja zraka i tla čije analize još uvijek traju.

"U gradu je nesnosan smrad spaljene plastike HDMZ očitava povećanu koncentraciju lebdećih čestica u zraku. Građani se pozivaju da ne idu van i da se ne zadržavaju na otvoreno", kazao je Ivan Radić, osječki gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se ne poziva na paniku, već na povećan oprez te kako uzrok požara još uvije nije poznat jer policija ne može započeti očevid dok požar nije ugašen.

"Velik je dio požara zatrpan sa zemljom, no dimi još jedan dio požarišta", kazao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik osječkog gradonačelnika Draga Vulin objasnio je kako se dim pojavio sada pojavio u samom gradu zbog vjetra.

Image
TVORNICA ZA PRERADU PLASTIKE /

Osječki zapovjednik: 'Nadamo se da će požar biti ugašen do večeri'. Radnici Drava Internationala planiraju prosvjed?

Image
TVORNICA ZA PRERADU PLASTIKE /

Osječki zapovjednik: 'Nadamo se da će požar biti ugašen do večeri'. Radnici Drava Internationala planiraju prosvjed?

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je zbog požara plastike u tvrtki Drava International podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, izjavio je u subotu da postoji niz pitanja na koje odgovor nemaju on ni javnost ali ima vlasnik tvrtke Marko Bede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te odgovore čekamo da dobijemo, predstave koje se očitavaju u prosvjedima u kojima se traži moja odgovornost su nevjerojatni. To je paradoks da se može tako nešto dogoditi", rekao je župan u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Naglasio je da mjerenja pokazuju ugrozu zbog otrova u zraku te da je njegova dužnost kao župana istražiti sve do kraja, odnosno pokrenuti procese koji će dovesti do istine zbog čega je u petak podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika i nepoznatih počinitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da posrijedi nisu nikakvi politički obračuni što neki, kaže pokušavaju nametnuti, dok je vlasniku koji je najavio prijavu protiv njega i tvrdi da je požar podmetnut, poručio ga može slobodno tužiti. Indikativnim smatra da su istom vlasniku gorile tri tvrtke.

Tvrdi da je na deponiju bilo više i od desetorostruko odložene plastike od 20 tisuća tona koliko je dozvoljeno rješenjem županije, što su odobrili Državni inspektorat i nadležno ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je također da se stalno predbacuje odgovornost na županiju iako ona nema kontrolu rada funkcioniranja tvrtki već kontrolu procesa, zakona i regula unutar tvornice vrši inspektorat.

"Da se poštivao zakon, požar bio manji incident za koji se danas ne bi znalo", kazao je Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnicima koji su jučer na skupu podržali vlasnika poručio je da je on kao župan u šest godina uvijek brinuo o radnim mjestima i da mu nije ni na kraj pameti uništavati neku tvrtku i ugasiti radna mjesta.

No, ustvrdio je da tvrtka mora raditi po zakonu, a ne trovati "zrak, hranu i ljude" zbog čega traže "udah svježeg zraka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo