Različita mišljenja / Jesu li službe zakazale? Požari unijeli razdor između predsjednice države i premijera

Vatrena buktinja u Dalmaciji ujedinila je građane Hrvatske, ali, čini se, unijela razdor u državnom vrhu

18.7.2017.
18:55
VOYO logo

Dok predsjednica države vidi propuste, prije svega u zapovjednom lancu, predsjednik Vlade uvjerava u suprotno.

“Ja bih rekao da je sistem jako dobro funkcionirao. Dakle, sustav je reagirao upravo onako kako je trebao reagirati”, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica pak drugačije misli. “Gradonačelnik mi je rekao da nije sasvim zadovoljan kako su stvari funkcionirale na terenu u smislu koordinacije. Moje osobno mišljenje je da je vojska mogla izaći na teren i ranije jer iako oni nisu obučeni niti opremljeni kao vatrogasci za gašanje požara treba ruka više”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

No vojska, poručuje premijer, ne može doći na teren bez poziva glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, inače SDP-ovca koji se na lokalnim izborima u svibnju borio za poziciju Koprivničko-križevačkog župana. Ali odgovornost je i na ostalima na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle vatrogasni zapovjednik je nadležan i za pozivanje vojske koja je jučer čekala do 16 sati da bude dignuta? "Tako je, oni koji su na terenu najbolje procijenjuju...
imate ovdje i Antu Sanadera, predsjednika hrvatske vatrogasne zajednice", odgovorio je Andrej Plenković.

No ni Sanader propuste - ne vidi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znači sustav je jasno organiziran, 140 godina u Hrvatskoj mi djelujemo, nismo mi pali s kruške. Ovo je bilo vrhunski iskordinirano”, komentirao je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Iako nešto oprezniji, na sličnom je tragu i predsjednik Sabora koji je obišao zgarišta na šibenskom području. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim da su koordiniranim djelovanjem i vatrogastva i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i vojske i policije i građani koji su dali sve od sebe, pomagali jedni drugima. Dakle nije sada vrijeme za međusobno optuživanje, ovo je vrijeme solidarnosti, potpore i zajedničkog rada da se ova situacija stavi pod potpunu kontrolu", kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

A baš su u Saboru, prije nego što su otišli na ljetnu stanku, zastupnici izglasali novu Strategiju nacionalne sigurnosti čiji je dio i vatrogastvo, ali nije prihvaćen prijedlog Centra za mirovne studije da se požari izdvoje kao poseban rizik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo