čak 23 neplaćene kazne /

Jesu li slovenske prijetnje hrvatskim ribarima bez pokrića?! Supružnici Makovac više neće prelaziti granicu iako su ušli u Sloveniju i prošli nekažnjeno!

Apsolutni rekorderi po broju dobivenih kazni savudrijski bračni par Makovac RTLu potvrđuje da su s čak 23 neplaćene kazne otišli u Sloveniju i vratili se bez ikakvog problema.

11.2.2018.
17:57
VOYO logo

Franka i Diego Makovac mogu se 'pohvaliti' s čak dvadeset tri od ukupno dvadeset i pet kazni koje je Slovenija uručila savudrijskim ribarima. Zbog svih tih kazni neki ih optužuju da  namjerno izazivaju incidente po nalogu vlade.

"Ja sam odgovorila da prvo kao prvo - nismo ribarili u slovenskom moru nego idemo u naše hrvatsko more i od Plenkovića ni od vlade nismo dobili niti kunu", kazala nam je Franka Makovac, savudrijska ribarica.

Vlada im garantira da neće morati platiti preko 80.000 kuna koliko su do sad sakupili. A ribariti će i dalje jer ribe ima.

"Ja sam i prekjučer bio tamo u tom spornom području i situacija je uvijek ista, znači u pratnji naše policije, došla je i slovenska", dodaje Diego Makovac, savudrijski ribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazni se ne boje. Nakon prvih, prešli su slovensku granicu i prošli bez problema. Po uputi odvjetnika, više je neće prelaziti iako su navikli redovito ići preko granice. 

"Pa normalno, špeža u Trstu, rodbinu imamo u Trstu. Dva tri puta tjedno ili mjesečno prelazimo granicu za ići u Italiju. Bojim se da, preći granicu, to su neke sankcije, neki zatvor, uzimanje dokumenata, uzimanje auta pa ovrhe, mogu ti uzeti ča imovinu", izjavila je Franka.

Ova situacija promijenila im je život.

"Teže mi je zaspati po noći. Sve mi se kreće po glavi. Da li ćemo moći slobodno se kretati po svijetu, da li će mi sjesti prije ili poslije neka ovrha, da li ćemo na kraju morati sami platiti te kazne".

Iako svi tvrde da nema ribe, redoviti ulovi Makovčevih dokazuju da ribari ne izlaze iz straha od kazni.

"Znači dosta smo ostali samo mi par ribara ovdje u Savudriji malo žešći u tom dijelu a kad će doći sezona onda će se pojaviti i drugi jer profit je profit", dodaje Diego.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotad će se sami boriti. No Diego tvrdi, uz suprugu će sve to preživjeti.

"Familijarno, zašto da netko drugi radi sa mnom. I kao žena može taj posao raditi bolje od hiljadu muškaraca", rekao je Diego.

Odlikovani hrvatski heroj i žena koja ruši rodne predrasude za sad ostaju prilično usamljeni usred političkog konflikta Hrvatske i Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo