BANIJA ILI BANOVINA /

Je li potres razorio Baniju ili Banovinu? Za Dubravku Šuicu to je sad ključno političko pitanje pa je RTL Direkt potražio odgovor

Potres je pogodio ljude, nemojmo se baviti formulacijom... Slažem se. Banovinci ili Banijci nije ni važno, važno im je pomoći.

12.1.2021.
22:40
VOYO logo

A obzirom da se o toj važnoj temi razgovara i na Predsjedništvu HDZ-a i mi smo se zapitali što je pravilno - Banija ili Banovina ? Međutim kako se nismo mogli odlučiti, iskoristili smo Joker zovi i RTL-ovu reporterku Kristinu Čirjak.     

Je li ovaj kraj u središnjoj Hrvatskoj između rijeka Save, Une, Kupe i Gline s 88 tisuća stanovnika Banija ili Banovina, u njemu žive Banovinci ili Banijci? Potres je otkrio Baniju pardon Banovinu. Dio Hrvatske koji je do 29. prosinca prošle godine bio zaboravljen i većini nepoznat. Gdje žive pitali smo stanovnike toga kraja.

To je oduvijek bila Banovina, po meni. Što kažete na vode rasprave. To je Banovina, ali prije je bila Banija. što je sada? Banovina. Od 1941. Banija ili Banovina? Banovina.
Banovina za mene. Od malena pamtim kao Baniju. Nisu Banovinska nego Banijska ratna praskozorja Gordana Lederera.

Nije banovinska brigada, nego...

Ali s druge strane - stanovnici Petrinje, Gline i Dvora slušaju: "slušaju svi, slušajte i vi radio Banovina..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Lovac Potjere /

Kaže li se Banija ili Banovina? Krešimir Sučević-Međeral poručuje: 'Nemojmo se brukati glupim zaključcima'

Image
Lovac Potjere /

Kaže li se Banija ili Banovina? Krešimir Sučević-Međeral poručuje: 'Nemojmo se brukati glupim zaključcima'


"Stariji Sisčani kažu Banija, mlađi kažu Banovina jer jer jednima nametnuto jedno, drugima drugo. U pravu su svi i sve je točno. Pogrešnog odgovara nema", kaže Ivana Baričić Bajtela, voditeljica Radija Sisak. 
"Banija ili Banovina? Jedno i drugo s time da je Banovina službeni naziv pa mu dajemo prednost. Negdje sam pročitao da Banija nije hrvatska riječ. To nije točno. Obje riječ su tvorene od hrvatske riječi ban. Dakle, ban je isključivo hrvatski vladar. Znači, i Banija i Banovina su obje hrvatske riječ", kaže Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik. 

S tim se ne bi složio povjesničar s Banije Hrvoje Klasić. Kaže da je u ovom slučaju bespotrebno raspravljati o jeziku, ovo je za njega političko pitanje.

"Ako pitate stanovnike Banije 45 ili 55 ili 85 ili90, ako pitate Hrvate ili Srbe oni će vam reći da žive na Baniji. Ako ih pitate tko su oni oni će reći Banijici, neće vam reći Banovici. Ja sam iz Siska nikad nisam čuo riječ Banovina, nikad nisam za taj kraj čuo Banovina ni Banovinci.", kaže Hrvoje Klasić, povjesničar.

U pravopisu iz 1944. i 1981. postoji samo Banija, nema Banovine. 90-ih u pravopis stiže Banovina. Ali čovjek iz tog kraja nije Banovinac, nego Banovac.

"S tim da je Banovina bio stariji naziv koji je 1929. zamijenjen nazivom Banijom...Od 30 ih godina do 90 je bila Banija, a Banovina nikada nije zaživjela kao isključivo ispravna", priča Jozić.

Je za Dubravku Šuicu, za nju postoji samo Banovina. Misli da mediji pokušavaju srušiti HDZ i jer Banovinu nazivaju Banija.

"Polemika oko toga kaže li s Banovina ili Banija vodi se javno. Ja sam nekako na poziciji da se kaže Banovina, ali nisam na poziciji da ako netko kaže drugačije podriva državu", kaže Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik Sabora

O najvažnijem državnom pitanju raspravljala je i oporba.

"Htjela bih reći gospođi Šuici ako se već nije ispričala da je ispravno jedno i drugo, ali to neće obnoviti ni jednu kuću", rekla je Sabina Glasovac(SDP)/saborska zastupnica.

Milorad Pupovac kaže, da je Dubravka Šuica napravila najveću štetu sebi i stranici.

"Banija ima dugu upotrebu u našem jeziku i nije nikom smetalaIma mjesta za jedno i drugo. Niti je Banovina samo Hrvatska jer bi i Vojvodina onda bila samo Hrvatska", kaže Milorad Pupovac(SDSS)/saborski zastupnik.

Raspravljaju svi: političari, lingvisti, mediji, povjesničari, kardinali i mitropoliti. Evo što su odgovorili na pitanje "Je li potres pogodio Baniju ili Banovinu"?

Potres je pogodio ljude, nemojmo se baviti formulacijom... Slažem se. Banovinci ili Banijci nije ni važno, važno im je pomoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo