TESTIRANJE I ZA CIJEPLJENE? / Je li model 1G budućnost korona-mjera? Trampuž za Direkt: 'Da, to je rješenje'

U Slovačkoj zatvaraju restorane, frizere i teretana i za cijepljenje, u Austriji će na posao smjeti samo oni s covid-potvrdama ili testirani

8.11.2021.
22:55
VOYO logo

Slovačka ima 5,5 milijuna stanovnika i gotovo isto, kao i u Hrvatskoj, pola ih se nije cijepilo. Četvrti val korone bukti, imaju gotovo 7000 novozaraženih - sve isto kao i mi - osim jednog. Oni uvode polulockdown. Zatvaraju se hoteli, fitnes i Wellness centri, barovi i restorani. Ali za sve se zatvaraju - ne samo za necijepljene. 

Iveta Šestáková, direktorica hotela u Slovačkoj rekla je: "Atmosfera je katastrofalna. Svi smo zatvoreni, bez obzira na to jesmo li cijepljeni ili ne. Jednostavno rečeno, svi smo u istom košu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marek Harbuľák, predsjednik Slovačkog turističkog udruženja, smatra da će dva i pol milijuna Slovaka putovati u susjedne zemlje za te usluge. 

Image
COVID POTVRDE U ŠKOLAMA /

COVID potvrde postaju ulaznica za radno mjesto učiteljima: U zbornicama nastaju podjele

Image
COVID POTVRDE U ŠKOLAMA /

COVID potvrde postaju ulaznica za radno mjesto učiteljima: U zbornicama nastaju podjele

I u Austriji od danas djelomični lockdown, ali samo za one koji se nisu cijepili. Na snazi je 2G, što znači da će samo cijepljeni ili oni, koji su preboljeli covid, moći u restorane i kafiće, hotele, frizerske i kozmetičke salone, kina i kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi se provjeravaju. Te stvari moraju se pažljivo provjeriti iz poštovanja prema ostalim ljudima koji su jako uplašeni", rekla je Ana Hendrich, vlasnica frizerskog salona. 

I baš zato, kao i u Hrvatskoj, malo se povećao broj zainteresiranih za prvu dozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto sada? Stanovnici Austrije komentirali su:
"Zato što imamo trgovinu i treba nam od danas, sva su se pravila promijenila". Drugi, pak, žele se cijepiti zbog uvođenja 2G pravila, a željeli bi svugdje ići. Treći komentiraju da je sve to trebalo uvesti ranije i da je sada prekasno.

Image
Foto: Pixsell/Luka Stanzl

U Austriji je na radnom mjestu uvedena i 3G mjera. To znači da samo cijepljeni, preboljeli ili testirani mogu na posao.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3G i 2G modeli postoje i u djelu Njemačke, no sve se glasnije priča o modelu 1G - drugim riječima, svi se moraju testirati, pa i cijepljeni.

"Da, to je rješenje, dok ne postignemo 80 posto procijepljenosti. Kad to postignemo, virus će i dalje kružiti, ali on će biti i kao booster da postignemo bolji imunitet, a sam Covid će postati kao prehlada, normalna bolest", rekao je Andrej Trampuž, šef odjela za infektologiju bolnice Charite u Berlinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer očito se sustav  "bez covid potvrda nigdje", koji je Hrvatska tek uvodi, u ostatku Europe u državama u kojima ga imaju nije pokazao baš uspješan u suzbijanju epidemije, samo je poslužio kao poticaj na cijepljenje.

Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu kaže: "To je doista jedan problem, da politika konstantno kaska nekoliko tjedana za ovom epidemijom. Tako da bi mjere, koje donose, možda imale smisla prije, dok su brojke bile niže. ali onda ih donesu kad je to već pomalo kasno. Takve mjere u stvari ne mogu spriječiti daljnje širenje pandemije".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Andrej Trampuž, šef odjela za infektologiju bolnice Charite u Berlinu također komentira: "Već sada u Ljubljani, bila su samo tri slobodna kreveta na intenzivnom odjelu, a svaki dan ih dolazi 10. Znači, što ćemo napraviti s ostalih sedam? To znači da liječnici moraju raditi trijažu - tko može biti primljen, a tko ne". 

No, 1G model - odnosno masovno testiranje svih - i cijepljenih i necijepljenih - bio bi iznimno skup i za najbogatije države i zbog toga bi ipak dominantan u Europi ovu jesen mogao ostati 3g model.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo