"požar je izbio u podrumu" /

Izvođač radova u HE Plat u kojoj su poginuli radnici: 'PVC ploče su samozapaljive tek na 400 °C'

Image

'Na inzistiranje investitora zamijenili smo sve PVC ploče. Za njihovu ugradnju imali smo, dakle, dopuštenje i HEP-a, ali i nadzornog inženjera'

6.2.2019.
8:46
VOYO logo

Troje radnika u Hidroelektrani Dubrovnik izgubilo je život zbog nečijeg stravičnog nemara i neodgovornosti u protupožarnoj zaštiti.

Prilikom nedavne sanacije strojarnice u kojoj je izbio požar na njezin strop je postavljen poliester, lako zapaljivi PVC materijal čije gorenje je i proizvelo gust i crni dim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građevinske radove u strojarnici i vodostanu na obnovi i sanaciji stropa, zidova i poda izvodila je tijekom 2017. godine splitska tvrtka Spegra. Nacional pri tome navodi da se, prema specifikaciji radova, moralo pristupiti promjeni dijela PVC konstrukcije stropa te da je u HE Dubrovnik ugrađen valoviti poliester tipa Guttagliss Opaque koji je, prema navodima tog tjednika, lako zapaljiv. 

No, u tvrtki Spegra kažu da su u strop strojarnice dubrovačke hidroelektrane ugradili PVC ploče koje su kvalitetnije od starih i da te ploče ne mogu biti uzrok požara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"PVC ploče koje smo mi ugradili u strop strojarnice samozapaljive su na 400 Celzijevih stupnjeva, a požar je izbio u podrumu hidroelektrane", kaže Berislav Borovina, direktor Spegra Inženjeringa za Večernji list.

On objašnjava da su PVC obloge u HE Dubrovnik postavljene još 60-ih godina prošlog stoljeća te da je prvotno bilo planirano da se zamijeni deset posto tih ploča.

Nakon što su radnici Spegre, kaže Borovina, izašli na teren, utvrđeno je da je 40 posto PVC-a oštećeno i potrebno zamijeniti.

"Na inzistiranje investitora zamijenili smo sve PVC ploče. Za njihovu ugradnju imali smo, dakle, dopuštenje i HEP-a, ali i nadzornog inženjera", kaže Borovina, suprug Maje Borovine, direktorice tvrtke Spegra koja je i potpisala s HEP-om ugovor o radovima u HE Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo