u zemuniku /

Izvedena bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa helikoptera: 'Nikakva vas teorija ne može pripremiti'

Image
Foto: MORH

Riječ je o godišnjoj certifikaciji helikoptera i već obučenih izvidničko-borbenih timova

15.9.2018.
13:08
MORH
VOYO logo

Pripadnici Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ u Zemuniku završili su jučer provedbu bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dnevnim i noćnim uvjetima na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, javljaju iz MORH-a, piše eZadar.

Riječ je o godišnjoj certifikaciji helikoptera i već obučenih izvidničko-borbenih timova te o inicijalnom bojnom djelovanju nove skupine pilota na obuci za helikopter OH-58D Kiowa Warrior.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli proces obuke i bojnih gađanja i raketiranja odvijao se pod vodstvom nastavnika letenja Eskadrile helikoptera koje su obučili američki instruktori letenja kroz ciklus obuke koji je završio u prosincu prošle godine.

''Nikakva teoretska priprema ne može vas pripremiti na osjećaj prilikom pucanja iz strojnice i raketama koje se nalaze pola metra od vas. Ta zaglušujuća buka, vibracije, miris baruta i osjet topline raketnog motora prilikom lansiranja rakete preplavljuje tijelo adrenalinom koji vas drži euforičnim još dugo nakon ispražnjenog lansera raketa i spremnika za streljivo'', iznio je svoje dojmove jedan od pilota polaznika obuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eskadrila helikoptera raspolaže sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dobivenih iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a, piše eZadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo