IZVANREDNO OBRAĆANJE PREMIJERA PLENKOVIĆA: / 'Praljkov čin najviše govori o moralnoj nepravdi prema osuđenoj šestorici'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U srijedu poslijepodne javnosti se povodom samoubojstva Slobodana Praljka u Haagu i presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju obratio premijer Andrej Plenković.

29.11.2017.
16:36
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

'U ime Vlade RH i osobno želim izraziti najdublju sućut obitelji generala Praljka. Njegov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu. Vlada RH izražava sućut svim žrtvama svih zločina počinjenih u ratu u BiH. Izražavamo i nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnje presude".

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

PREMIJER PLENKOVIĆ VIDNO POTRESEN ZBOG PRALJKOVOG SAMOUBOJSTVA: Izrazio žaljenje i nezadovoljstvo presudom

Image

PREMIJER PLENKOVIĆ VIDNO POTRESEN ZBOG PRALJKOVOG SAMOUBOJSTVA: Izrazio žaljenje i nezadovoljstvo presudom

"Želim još jednom podsjetiti javnost, hrvatsku i međunarodnu, o pomoći, potpori i podršci RH Bosni i Hercegovini kada je bila ugrožena velikosrpskom agresijom. Hrvatska vojska je prekinula srpsku opsadu Bihaća i spriječila ponavljanje najtežih zločina i genocida kakav je bio u Srebrenici. Hrvatska je vojska oslobodila veliki dio teritorija BiH čine je zaustavljen rat i čime je omogućen Daytonsko-pariški mirovni sporazum.. Hrvatska je pružala utočište izbjeglicama iz BiH, neovisno o nacionalnosti, a bila je i među prvim državama koja je priznala BiH. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su glasovanjem na referendumu zajedno s Bošnjacima stvorili temelje za samostalnost i nezavisnost BiH. RH je tri puta nastojala uključiti se u postupak kao prijatelj suda: 2006., 2016. i 2017. godine u žalbenom postupku. Sud je odbio te zahtjeve RH', rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da Vlada smatra da se presudom na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima nije mogao biti povezan s onim činjenicama kako su nastojale biti rastumačene u presudi 2013. godine. Želimo kazati kako je apsurdno da niti u jednoj pravomoćnoj presudi ICTY-ja za rat u BiH nije utvrđena odgovornost tadašnjeg državnog vrha Srbije. U svjetlu svega toga, Vlada će razmotriti raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila određene navode iz današnje presude. Želim jasno poslati poruku podrške hrvatskoga naroda u BiH, želim poslati poruku i okrenutost budućnosti prijateljskoj i susjednoj BiH, čiji teritorijalni integritet respektiramo. Mi ćemo u svim našim aktivnostima suradnje voditi računa o tome da i dalje budemo najveći zagovornik europskoga puta BiH', zaključio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako analizirati rad suda nakon ovakve presude, te ima li sličnosti između današnje presude i one Milanu Martiću, Plenković odgovara da je dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi koji dovodi u vezu prvostupanjskoj presudi vodstvo RH, u cijelosti nepravedan, neutemeljen te se kosi s istinom i činjenicama.

'Što se tiče presude Martiću, iznenađuje nas da isti sud to nije vidio za BiH prošloga tjedna', kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Smatrate li da bi presuda mogla imati utjecaj na buduće odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH, upitali su Plenkovića novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne. Mislim da je to odnos povjerenja, partnera, potpore i tu će politiku RH nastaviti voditi. želimo biti okrenuti budućnosti, pomirbi, stabilnosti i satisfakciji svih žrtava svih kaznenih djela i zločina. Siguran sam da većeg zagovornika za daljnji reformski napredak i europski put BiH od Hrvatske u međunarodnoj zajednici zasigurno nema. Takvu ćemo politiku i nastaviti kroz dijalog i suradnju', kaže Plenković.

Novinari su ga upitali je li ovo pobjeda prava ili politike te što očekuje za položaj Hrvata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi smo nezadovoljni s ovom presudom .Hrvatski narod je jedan od tri koonst. naroda, ima svoju ulogu, položaj i prava i očekujem da sve to bude zajamčeno i od drugih koji žive u biH. Kada je riječ o političkom aspektu, stav Hrvartske je jasan, kao i stav Hrvata u BiH. Mi smo u stalnom kontaktu. A kada je riječ o mehanizmika koji su na raspolaganju, znate da je ovo zadnja presuda ICTY-a ovakav kakav je danas. Postoje elementi za reviziju postupka, a na raspolaganju je podizanje ovoga pitanja pred Vijećem sigurnosti koje je i utemeljitelj Mešunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju', rekao je.

Upitan je li zbog otrova u sudnici došlo do sigurnosnog propusta, Plenković kaže da nije baš uobičajeno da se ovakvo što događa u sudnici te da je sada na predsjedniku suda i njihovim sigurnosnim službama da utvrde kako je do tog propusta došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će voditi računa o generalima i njihovim obiteljima, posebno nakon današnjih događaja u sudnici. Sam je reagirao izrazito emotivno kada je shvatio što je Praljak učinio, rekao je novinarima Plenković.

'Izuzetno nam je žao. To pokazuje toliki stupanj uvjerenosti da je sve što je radio, radio s ciljem da radi dobro za hrvatski narod', kaže premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se premijer i na komentar Vesne Pusić, koja je rekla da je ovo osuda politike Franje Tuđmana.

Plenković ističe da je Tuđman, uz hrvatske branitelje, najzaslužniji da danas imamo slobodnu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Njegova politika prema BiH, kada je gledate realno i razborito, bila je uvijek usmjerena na to da se održi njezina teritorijalna cjelovitost, da se uspostave odnosi s RH, da kroz Daytonski sporazum Hrvatska Olujom preokrene ravnotežu snaga u BiH, politikom Franje Tuđmana omogućen je time mir u BiH. Odbacujem takve ocjene,naprotiv, povijesna će istina pokazati da je Hrvatska uvijek bila ona koja je stajala uz i podupirala BiH, kao što to radi i danas.

Upitan hoće li ova presuda imati utjecaj na pomirenje u regiji, Plenković ogovara da Hrvatska želi razvijati sve odnose s bivšim državama SFRJ u duhu pomirbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moramo uvijek imati na umu pijetet prema svim žrtvama i nastojati okrenuti stranicu povijesti i ići prema budućnosti. Dobro bi bilo da sve bude u skladu sa stvarnuim povijesnim činjenicama i istinom.

Vijeće suda u presudi Mladiću nije vidjelo povezanost s tadašnjim državniom vrhom Srbije, Slobodanom Miloševićem, a danas je aludiralo na vezu s tadašnjim vodstvom RH, to nije istinito, pravedno, dobro ni prirodno. Takve kvalifikacije i takvu razliku ne prihvaćamo u političkom smislu', zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo