IZDANO UPOZORENJE ZA CIJELU HRVATSKU: / Čekaju nas olujna nevremena, snažan vjetar, tuča i bujice; evo do kad će to trajati

Image
Foto: Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Pljuskovi koji su u četvrtak mnoge iznenadili samo su uvertira, i savjetuje se da poslijepodne ne krećete na put

23.7.2020.
21:19
Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

U petak nas očekuje promjenljivo, povremeno i pretežno oblačno s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Oblačnije će biti u drugom dijelu dana kada će oborina biti češća i lokalno obilna, osobito na zapadu zemlje, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Najmanje kiše očekuje se u Dalmaciji, gdje će lokalnih pljuskova biti tek navečer, dok na jugu mogu i izostati. Vjetar uglavnom slab, a na Jadranu popodne umjeren jugozapadnjak, potkraj dana pod Velebitom bura. Najniža temperatura od 16 do 22, a najviša dnevna većinom između 24 i 29, na Jadranu od 28 do 32 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

Zbog rizika od obilnih pljuskova, mjestimičnih bujica, olujnog vjetra i grmljavinskog nevremena DHMZ je za cijelu Hrvatsku proglasio narančasti meteoalarm, uz iznimku srednje i južne Dalmacije za koju je proglažen niži, žuti stupanj opasnosti.

Image

I Zoran Vakula za HRT ističe kako nas od petka navečer do subotnjeg podneva, očekuje svojevrsni vrhunac nestabilnog razdoblja kada se u većini Hrvatske slijedi razmjerno brza i žestoka promjena vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim često obilne kiše bit će i munja i gromova te prolazno jakog, na udare vjerojatno i olujnog vjetra, uz osvježenje. No prije toga, u prvom dijelu petka, imat ćemo i sunčanog vremena, u Dalmaciji i vrućeg. Stoga putovanja i kopnom i morem najbolje završite do petka poslijepodne ili počnite u subotu poslijepodne, još bolje - tijekom nedjelje, a plovite li - u petak navečer potražite sigurnu luku", savjetuje.

Hladnija, ali mirnija subota

U svježiju subotu sa zapada će se razvedravati, ali će još u početku u kopnenom području biti kiše, ponegdje i obilnije. Sljedećih dana većinom suho, sunčano i toplije, gdjegod i vruće, ali ujutro i mjestimična magla, osobito u nedjelju. Prolazno oblačnije, mjestimice s malo kiše, bit će uglavnom u noći na ponedjeljak, na istoku još i ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Jadranu tijekom subote smirivanje vremena, ali ujutro još pljuskovi i grmljavina, ponegdje vjerojatno i nevrijeme s prolazno jakim, na udare i olujnim vjetrom koji će mijenjati smjer. Od nedjelje sunčanije i ponovno toplije, uz burin pa maestral, a još detaljniju prognozu - i to ne samo naoblake, vjetra i temperature, nego i valova po dijelovima Jadran

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo

Još iz rubrike