ČEKA SE DATUM / Izbore odlučuju Slavonija i Dalmacija: Najžešći okršaji vodit će se u četiri izborne jedinice

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U ponedjeljak je raspušten Sabor, čime su počeli teći i rokovi za održavanje parlamentarnih izbora

19.5.2020.
7:58
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik države Zoran Milanović do kraja tjedna će izići s datumom izbora, o čemu je već razgovarao s premijerom i šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Milanović je najavio da će o tome razgovarati i s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem.

Image
KREŠIMIR MACAN: /

Koga nakon izbora više nećemo gledati u Saboru? 'Uglavnom otpadnike iz Mosta i Živog zida'

Image
KREŠIMIR MACAN: /

Koga nakon izbora više nećemo gledati u Saboru? 'Uglavnom otpadnike iz Mosta i Živog zida'

Dok se čeka odluka predsjednika države kada ćemo točno na birališta i kada će službena kampanja započeti, ključni igrači kojima istraživanja za sada jedinima prognoziraju prelazak izbornog praga – HDZ, SDP, Domovinski pokret Miroslava Škore i Most, koji po anketama „pleše na rubu“ izbornog praga, počeli su već i sa slaganjem izborne križaljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liste i tko će biti na njima postaju ovih dana najvažnija pitanja u strankama, a posebice tko će na liste u četiri izborne jedinice u kojima će se, s obzirom na konkurenciju, odvijati najveće izborne bitke predstojećih vrlo neizvjesnih izbora. Takva se očekuje u drugoj izbornoj jedinici koja obuhvaća dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsku županiju te istočni dio Zagreba, a u kojoj velike apetite imaju i HDZ i SDP, ali i Most.

Druga izborna jedinica tradicionalno je poprište žestokih okršaja HDZ-a i SDP-a, koji se u njoj doslovce bore za svaki glas. Sličan scenarij očekuje se i ovoga puta, zbog čega HDZ ozbiljno pregovara s HSLS-om o zajedničkom izlasku na izbore u toj izbornoj jedinici. i

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkurencija će HDZ-u raditi žestoke probleme i u dvije slavonske jedinice – četvrtoj, osječko-virovitičkoj, i petoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju, piše Večernji list.

Parlamentarni izbori pred nama bit će vrlo neizvjesni te će izborne bitke biti vrlo tijesne u većini izbornih jedinica. Međutim, u četiri jedinice – drugoj, desetoj, četvrtoj i petoj vodit će se bitka za svaki glas birača. Zbog toga stranke u te jedinice planiraju ići s jakim imenima na izglednim mjestima za ulazak u Sabor, a vodeći HDZ kao i najjača oporbena stranka SDP pojačali su se ili se planiraju pojačati i igračima iz drugih stranaka ili nezavisnim kandidatima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo