REPUBLIKA APSURDISTAN / Izbio zube svojoj supruzi pa pobjegao s djetetom u šumu: Kazna? 10 mjeseci, a DORH se nije niti oglasio

Image
Foto: Shutterstock

Muškarac koji je svojoj supruzi izbio zubu će, prema presudi, deset mjeseci provesti u zatvoru, dok će preostali dio boraviti na slobodi ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo

8.11.2022.
14:56
Shutterstock
VOYO logo

Otac šestero djece sa šireg područja Zagreba, koji je brutalno istukao suprugu i izbio joj zube, a potom pobjegao s djetetom u šumu i prijetio joj smrću, u zatvoru će morati provesti tek deset mjeseci, prenosi 24 sata.

Prvostupanjsku presudu kojom je nasilnik zbog tri kaznena djela - teške tjelesne ozljede, prijetnje i povrede djetetovih prava, osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu sa zaštitnim nadzorom, potvrdio je Županijski sud u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sramota cijelog sistema

Utvrđena mu je jedinstvena kazna zatvora od jedne godine i deset mjeseci, s time da deset mjeseci mora provesti u zatvoru, dok će preostali dio boraviti na slobodi ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Podsetimo, zaštitni nadzor znači da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u vrijeme provjeravanja i rok provjeravanja počinje teći od dana izdržane kazne. 31-godišnjak mora i na obvezno liječenje od alkoholizma koje može trajati najdulje do tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEGOVARAO ŽENU DA SILUJE BEBU /

Pedofil iz Slavonskog Broda osuđen na sramotno malu kaznu: 'Mislim da je naše pravosuđe dotaknulo. Ostala sam u totalnom šoku'

Image
NEGOVARAO ŽENU DA SILUJE BEBU /

Pedofil iz Slavonskog Broda osuđen na sramotno malu kaznu: 'Mislim da je naše pravosuđe dotaknulo. Ostala sam u totalnom šoku'

U više navrata osuđivan za nasilje

Kako prenosi 24sata, teretili su ga da je u ožujku ove godine u večernjim satima pijan došao kući u kojoj živi sa suprugom i djecom te nastavio piti što je tražio i od žene. Nakon što je ona to odbila, uhvatio ju je za kosu i udario je koljenom u lice, a potom i šakom pri čemu je nesretnoj ženi izbio nekoliko zuba. Bojeći se dolaska policajaca odveo je maloljetnog sina u šumu gdje je s njim proveo noć. S mobitela koji je uzeo ženi je zaprijetio da će spavati na groblju kao njezina mama. Na suđenju je sva djela priznao te tvrdio da se iskreno kaje.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Ovaj je muškarac nekoliko puta u periodu od 2015. do 2022. prekršajno osuđivan zbog nasilja nad suprugom. Uvijek se branio time da je sve to posljedica njegovih problema s alkoholom. Inače, mjere zabrane približavanja supruzi i djeci nije kršio zbog čega od događaja nije dolazio kući. Vještak psihijatar utvrdio je da je nasilnik u trenutku događaja bio smanjeno ubrojiv što je također sud uzeo u obzir tijekom izricanja sankcije. Iz izvješća Centra za socijalnu skrb proizašlo je da je muškarac u njihovu tretmanu još od 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usudio se i žaliti

Okrivljeni se žalio na prvostupanjsku presudu smatrajući da je i ona prestroga te da mu je zapravo trebalo odrediti uvjetnu kaznu. Istaknuo je kako sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio olakotne okolnosti, kao činjenicu da se pomirio sa suprugom, koja mu je sve oprostila, te da je odlučan liječiti se od alkoholizma. Uz to nadničari i šalje novce supruzi.

Kao otegotnu okolnost navodi raniju prekršajnu osuđivanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u obrazloženju presude viši sud navodi da nije mogao intervenirati u presudu jer je izostala žalba državnog odvjetništva koje je vodilo slučaj iako su u staru od suda tražili da mu se izrekne 22 mjeseca bezuvjetnog zatvora.

U konkretnom slučaju drugostupanjski sud utvrdio je povredu odredbi Kaznenog zakona, ali ne na štetu već u korist okrivljenika. Naime, za nanošenje teške tjelesne ozljede u kvalificiranom obliku propisana je kazna od tri do osam godina zatvora koja može biti manja jedino uz primjenu odredaba o ublažavanju kazne. Samim tim, ova povreda ide u korist okrivljenog, drugostupanjski sud o njoj ne pazi po službenoj dužnosti, a odvjetništvo se na nju nije žalilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo