IZA NAS JE DAN U KOJEM JE POSTALO IZVJESNO DA JE PALA VLADA: / Svi se pitaju što nas sada čeka...

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Kriza i sukob među vladajućima, koji nas prate već neko vrijeme, kulminirali su jučer.

4.6.2016.
8:13
PIXSELL, Sanjin Strukić
VOYO logo

Premijera nitko nije vidio nakon što je iznenada, zbog neodgodivih obaveza, kako su naknadno rekli iz Vlade, otišao iz Banskih dvora u nepoznatom smjeru. Potom je održana telefonska sjednica Vlade. Nitko nije znao što se događa, a i ministri su ostali zbunjeni.

Image
'ONE WAY OR THE OTHER': /

Evo što je premijer Orešković rekao ministrima prije nego je iznenada otišao iz zgrade Vlade

Image
'ONE WAY OR THE OTHER': /

Evo što je premijer Orešković rekao ministrima prije nego je iznenada otišao iz zgrade Vlade

Jedan je medij blizak HDZ-u potom objavio da se priprema dramatično obraćanje javnosti premijera Oreškovića na kojem će dati ostavku, dok su drugi objavili kako je riječ o tome da će dati posljednje upozorenje Mostu i HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo jučer prijepodne, kada je HDZ-ov član predsjedništva kao “uzrok nestabilnosti Vlade” te rekao da bi on, da je na njegovu mjestu, podnio ostavku.

Orešković zatražio ostavke Petrova i Karamarka

A onda je premijer Tihomir Orešković održao konferenciju za novinare. Odmah na početku dramatične presice kazao je da ne daje ostavku te da je nije ni namjeravao dati. “Ostajem do kraja za građane Hrvatske”, kazao je Orešković i potom objavio ono što nitko nije očekivao. “Odnosi dvojice potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, postali su preveliki teret za ovu Vladu i ovu državu. Uložili smo napor da se poprave, ali to nažalost nije bilo moguće”, kazao je Orešković i nastavio: “U nacionalnom interesu sam zatražio da se povuku da bi Vlada mogla nastaviti s provođenjem reformi. Na taj način ćemo potvrditi stabilnost Vlade koja će izvesti našu domovinu iz ove krize”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je otkrio i zašto je otišao iz zgrade Vlade prije početka sjednice. “Išao sam na hitan sastanak u SOA-u”, kazao je, no nije želio otkriti detalje.

Image

Milanović: Izbori će biti u rujnu

Ubrzo nakon obraćanja premijera Tihomira Oreškovića stigle su i prve reakcije saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u petak nije htio komentirati poziv premijera Oreškovića obojici potpredsjednika Vlade da se povuku, poručivši tek u prolazu da će izbori biti u rujnu, a mostovci netom po presici nisu dali nikakav komentar.

I Milanovićev stranački kolega Željko Jovanović smatra da su novi izbori jedino rješenje. “Da je pravi frajer, Orešković bi sam smijenio Karamarka i Petrova. Jedino rješenje su novi izbori”, kazao je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćanje javnosti Petrova i Karamarka

Nakon toga presicu je najavio i predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, a potom je čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov najavio da će i on dati izjavu za medije, 20 minuta prije Karamarka.

Javnosti se iz Metkovića obratio Petrov te poručio da Most i dalje stoji kod svoje odluke da Tomislav Karamarko podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve što se pojavilo od trenutka presice Tihomira Oreškovića dosad su spinovi. Most i dalje inzistira na ostavci prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka radi njegove osobne kompromitacije. Ja iskreno ne znam razloge zbog čega sam definiran remetilačkim faktorom. Znam da sam svojom savješću pred javnosti i pred Bogom čist. Ako je uvjet da Hrvatska krene prema boljoj budućnosti i da se stabilizira stanje moja ostavka, ja ću to prihvatiti”, poručio je Petrov.

“Mi se nismo ni radi pozicija borili i mislim da ne postoji ijedna pozicija ispred domovine. Ako je to cijena, ja ću je platiti. Most će na kraju donijeti konačnu odluku jer u Mostu su jedna od dva najvažnija pravila, da odlučuje većina. Ja se na kraju nadam da će ovakav standard kakav predlaže Most, biti standard u hrvatskoj politici jednoga dana i da ćemo znati razlikovati dobro od lošeg”, poručio je u kratkom obraćanju medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je prvo po dolasku u središnjicu stranke održao sastanak s ostalim članovima stranke pa je konferencija za medije malo kasnila. Rekao je kako neće dati ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade te naglasio kako je Orešković izgubio njihovo povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je neočekivano, jučer nismo imali sjednicu Vlade. Čuo sam da je Orešković trebao ići u SOA-u. Mislim da je dužan reći hrvatskoj javnosti o čemu se radi i što se tamo u SOA-i dogodilo”, rekao je prvi potpredsjednik Vlade. “Ovaj salto mortale koji je izveo nerazumljiv nam je”, rekao je.

“Ne možemo prihvatiti ostavku. Mi smo pobjednička stranka. Za Domoljubnu koaliciju je glasalo 800.000 građana, za Oreškovića je glasalo 67 ljudi, u Saboru”, rekao je Karamarko .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Orešković ne uživa naše povjerenje nakon ovoga što je izveo”, poručio je Karamarko.

Na pitanje je li ovo kraj Vlade Karamarko je odgovorio: “U subotu imamo Predsjedništvo stranke, mi nikoga nećemo povlačiti za rukav da se ova Vlada spasi. Ide ili novo preslagivanje ili novi izbori. Mi smo spremni na sve. Izbori će koštati i uzeti puno vremena, procesi koje smo pokrenuli stat će”, rekao je Karamarko. Dodao je da su oni svakako za preslagivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Oglasila se i predsjednica

Nakon Oreškovićeve presice oglasili su se i iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. S Pantovčaka je za Media Servis potvrđeno kako predsjednica pažljivo prati događaje kao da i dalje stoji pri svojoj izjavi da se neće miješati u unutarstranačke i unutarkoalicijske procese.

Predsjednica i dalje može jamčiti da će biti faktor stabilnosti u skladu sa svojim Ustavnim ovlastima, poručili su iz njezina ureda. Doznalo se i kako je Grabar-Kitarović upoznata s odlaskom premijera Oreškovića u SOA-u kao i da je šef SOA-e Daniel Markić jučer bio kod nje na uobičajenom sastanku. S Pantovčaka poručuju i kako građani ne trebaju biti zabrinuti zbog cijele situacije te da nacionalna sigurnost nije ugrožena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostov Grmoja uzvratio Karamarku

Krizu vlasti komentirao je za Novu TV i glasnogovornik Mosta . “Jasno je da je Tomislav Karamarko kriv za ovo stanje. Božo Petrov je pokazao da je spreman otići u saborske klupe za boljitak Hrvatske. Ako je Tomislavu Karamarku stalo do domovine, kako to često voli isticati, trebao bi sam otići”, rekao je Grmoja dodavši da ne vjeruje u preslagivanje.

Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midžor

HDZ-ovci poručili da Orešković ima dvije opcije

Dramatičan dan komentirali su i čelni ljudi HDZ-a. Poručili su da će se nakon današnjeg Predsjedništva te stranke znati koji su daljnji potezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je da je ova cijela situacija složena, dodavši da tek treba vidjeti kako će se situacija dalje odvijati. Na pitanje znači li to da nam slijedi izglasavanje nepovjerenja premijeru, Reiner je za N1 rekao: “O tome treba odlučiti Predsjedništvo stranke i ostala stranačka tijela. Postoji nekoliko opcija – ili preslagivanje i nastavak rada Vlade, što je najbolja, jer bi građani zapali u stanje koje bi trajalo šest mjeseci, u kojem bismo izgubili milijarde eura iz europskih fondova, pao bi nam kreditni rejting i narasle kamate. Ako ne bude preslagivanja, izbori su opcija”.

Za RTL Danas o raskolu u Banskim dvorima govorio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Otkrio je što očekuje od premijera Oreškovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Orešković ima dvije mogućnosti – ili da sam ode ili da mu se izglasa nepovjerenje”. Na pitanje hoće li HDZ tražiti izglasavanje nepovjerenja Kovač kaže da će se to vidjeti na Predsjedništvu stranke.

“U prvoj fazi idemo na preslagivanje, mislim da je to moguće. U subotu je Predsjedništvo HDZ-a i nakon toga ćemo biti pametniji. Mi ćemo skoro znati s kim ćemo složiti novu hrvatsku Vladu. Mi smo tu zbog stabilnosti zemlje, a ovakvo neozbiljno i sramotno ponašanje više ne možemo trpjeti”, poručio je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Karamarkov državni udar?

Reakcije na jučerašnji dan su stigle i od drugih saborskih zastupnika. Komentar je putem Facebooka dao Ivan Vilibor Sinčić, saborski zastupnik Živog zida. Sinčić kaže da toga nije bilo niti na Divljem zapadu.

“Premijer traži ostavku dva potpredsjednika Vlade. Onih koji su njega, nikad izabranog od naroda, postavili na to mjesto. To je premijerov puč protiv koliko-toliko izabranih Karamarka i Petrova. Toga nije bilo ni na Divljem zapadu”, napisao je Sinčić na svom Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ov . Na svom Facebooku se upitao sprema li to Karamarkov državni udar te pozvao građane da izađu na ulice.

Što nam slijedi?

I nakon što je Karamarko jasno dao do znanja da Orešković više nema povjerenje HDZ-a, svi pitaju što nam slijedi. Prvi je očito pokušaj preslagivanja koji je najavio Karamarko. On će pokušati stvoriti saborsku većinu bez Mosta, a ako mu to ne uspije, najavio je da će se ići na novi izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list piše kako je HDZ-ov plan da premijer Orešković sam podnese ostavku. Ako Orešković sam ne da ostavku, HDZ bi u Saboru zatražio njegov opoziv, a time bi, izglasa li mu se nepovjerenje, pala i cijela Vlada. Što se tiče rokova, ako se Karamarko odluči na preslagivanje, na potezu je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja ima 30 dana za obaviti konzultacije i uvjeriti se ima li 76 ruku.

Ako nitko to ne bude imao, opcija su novi izbori. Novi izbori nam prijete čak i u slučaju da Karamarko složi novu Vladu jer većina analitičara smatra da bi tu bila riječ o vrlo tankoj i nestabilnoj saborskoj većini, javlja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je sastanak Predsjedništva HDZ-a pa možda bude malo jasnije što nam se sprema.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo