Postat će dio Galilea /

Iz Francuske Gvajane lansirali satelit koji nosi ime hrvatske učenice Nikoline Rudić iz Garića

Image
Foto: Shutterstock

Europska komisija organizirala je likovnu natječaj na temu "Snovi u svemiru". Nikolina je imala konkurenciju od 1544 učenika iz cijele Hrvatske

6.12.2021.
21:11
Shutterstock
VOYO logo

Dva nova satelita Galileo uspješno su lansirali u nedjelju ujutro iz europske svemirske luke Kourouu u Francuskoj Gvajani, a jedan od njih nosio je ime hrvatske učenice Nikoline Rudić iz Garića.

Europska komisija organizirala je od studenoga 2019. do siječnja 2020. likovni natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svake od tih triju zemalja odabran je po jedan pobjednik, donosi Jutarnji list. Ocjenjivački žiri izabrao je kao pobjednički rad za Hrvatsku rad Nikoline Rudić, učenice tada drugog razreda Osnovne škole Jurja Barakovića u Ražancu.

U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske. Trebali su poslati rad na temu „Snovi o svemiru”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvani su sateliti iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo. Stoga, satelit naziva „Nikolina“ postat će dio Galilea.

Pet godina nakon što je Galileo prvi put pušten u rad, više od 2,3 milijarde uređaja diljem svijeta upotrebljava signale sustava Galileo, od pametnih telefona do sustava do signala za hitne slučajeve.

Image
Put u svemir /

Raketa SpaceX-a poletjela u svemir s rekordnim brojem satelita: 'Ovo je dosad najveći broj'

Image
Put u svemir /

Raketa SpaceX-a poletjela u svemir s rekordnim brojem satelita: 'Ovo je dosad najveći broj'

"Galileova otvorena usluga od 2016. pruža iznimnu točnost pozicioniranja koju sada upotrebljava više od dvije milijarde korisnika diljem svijeta. Galileo obuhvaća i uslugu traganja i spašavanja kojom se znatno skraćuje vrijeme potrebno za lociranje osoba u nevolji, te pruža uslugu povratne veze koja obavještava osobe u nevolji da je njihov poziv u pomoć primljen. Ovim posljednjim lansiranjima jača se konstelacija satelita i osigurava snažan položaj Europe u području globalnih navigacijskih satelita i usluga", poručio je u priopćenju povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Galileo nastavlja razvijati nove usluge uvođenjem autentificiranih signala, kao i signale visoke točnosti od 20 centimetara, ističe Komisija u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo