IVAN MALENICA JE JASAN: / 'Škoro nije bio korektan u kampanji, ucjenjivao je HDZ. Neće sudjelovati u vlasti'

Image
Foto: Pixsell

'Mislim da g. Škoro nije bio korektan u kampanji', kazao je Malenica

6.7.2020.
14:34
Pixsell
VOYO logo

Ivan Malenica, koji je obavljao dužnost ministra uprave, na parlamentarnim je izborima izborio dovoljno glasova birača IX. izborne jedinice da uđe u Sabor. U studiju N1 televizije komentirao je ucjene Miroslava Škore, rekavši kako su se one pokazale neučinkovite.

"Prema onome što je glasnogovornik Vlade objavio, razgovaralo se već s manjinama, HNS-om i g. Čačićem, mislim da će to biti dovoljno za parlamentarnu većinu. Trenutak i vrijeme su takvi da nema mjesta politikanstvu i dugotrajnim pregovorima. Što prije treba posložiti parlamentarnu većinu jer nas čeka izazovna jesen", kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako su izazovi u proteklom mandatu i afere odnijeli pozornost, no vjeruje kako će nova vlada imati puni legitimitet. Što se njegova resora tiče, ciljevi su optimizacija jedinica lokalne samouprave, primjena načela samoodrživosti i samodostatnosti, smanjenje broja lokalnih dužnosnika za 50 posto i smanjenje broja predstavničkih tijela. "Time će lokalne uprave dobiti dodatni fiskalni kapacitet. I digitalizacija, to je ključ reforme javne uprave, da se što više usluga i postupaka digitalizira", rekao je.

Nada se i dalje biti ministar

Malenica je kazao i kako još nije razgovarao s premijerom, no nada se da će dobiti povjerenje i za iduće četiri godine u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče referenduma, pripremili smo novi zakon o referendumima, koronavirus nas je usporio u tome. Tim zakonom smo obuhvatili i lokalni referendum, detaljnije smo ga propisali. Građanima ćemo omogućiti lakše ostvarivanje prava", istaknuo je Malenica i dodao da je trenutačni zakonski okvir manjkav.

Komentirao je ulazak Božidara Kalmete u Sabor. "IX. izborna jedinica je već dugo utvrda HDZ-a, a Kalmeta ima oslobađajuću presudu". Dodao je kako je HDZ pokazao uključivost stavivši Stevu Culeja i Miru Kovača na listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Kovač i Stier su čestitali Plenkoviću nakon izbora, pokazali su spremnost na suradnju pred izbore i to zajedništvo se sad pokazalo kroz kampanju", rekao je.

'Škoro je mislio da će više utjecati'

Osvrnuo se i na potencijalnu suradnju sa Škorinim Domovinskim pokretom. Rekao je kako oni očito neće sudjelovati u vlasti. "Što se tiče Škore, za vrijeme kampanje je ucjenjivao HDZ i prije nego su rezultati bili objavljeni s tim da ne želi Plenkovića za premijera. Mislim da to nije bila dobra retorika, da to nije bio dobar nastup i to se pokazalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su imali veća očekivanja i da su mislili da će više utjecati. Mislim da su ostali razočarani jer očito neće sudjelovati u vlasti i neće moći na sreću te svoje ucjene ostvariti. Mislim da g. Škoro nije bio korektan u kampanji. Poništili smo sve što je Škoro govorio da Plenković loše vodi državu, birači su pokazali kakav je njihov stav", zaključio je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo