'RIJEČ JE O KVAZI JURISDIKCIJI' / Malenica o srpskim optužbama: 'Inicirao sam od ministrice pravosuđa Srbije da sjednemo i raspravimo o brojnim otvorenim pitanjima'

Image
Foto: Marko Dimić/Pixsell

Ivan Malenica osvrnuo se na optužnice iz Srbije, zahtjeve za pomilovanjem i skandalozni fašistički pozdrav

26.5.2022.
14:34
Marko Dimić/Pixsell
VOYO logo

Ministar pravosuđa Ivan Malenica predložio je Uredu predsjednika RH da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe osuđenih zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

U četvrtak je, nakon koalicijskog sastanka odgovarao na novinarska pitanja. Nastavno na zahtjeve za pomilovanjem upućene predsjedniku Zoranu Milanoviću, Malenica je izjavio da je predsjedniku u dosadašnjem mandatu poslano ukupno 285 izvješća koje je prikupilo Ministarstvo pravosuđa. Izvješća se, naime, sastoje od tri dijela. U prvom dijelu nalaze se podaci o kaznenom djelu i ranijim osuđivanjima, u drugom dijelu podaci iz kaznenih djela, zdravstveni razlozi i obiteljsko stanje te u trećem mišljenje ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE BI BILO OPRAVDANO' /

Ministar pravosuđa traži od Milanovića da odbije pomilovanje Perkovića i Mustača

Image
'NE BI BILO OPRAVDANO' /

Ministar pravosuđa traži od Milanovića da odbije pomilovanje Perkovića i Mustača

"Predsjednik Republike imao je svoj stav i u kampanji da neće koristiti tu ovlast koju može koristiti bez obzira na mišljenje ministra pravosuđa. Na njemu je da donese odluku, a on dosad u svom mandatu nije koristio taj institut, a hoće li koristiti, to je na njemu", izjavio je napominjući da Milanović nema rok u kojemu mora odlučiti o pomilovanjima.

Image
Foto: AFP

Nastavno na temu optužnice protiv srpskih pilota, rekao je kako samom Ministarstvu nisu stigle nikakve novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekoliko navrata, kad se formiralo međudržavno povjerenstvo, ukazivali smo na nepravilnosti o zakonu o nadležnosti tijela po pitanju ratnih zločina. Riječ je o određenoj kvazi jurisdikciji, a ja sam u vrijeme svog mandata inicirao od ministrice pravosuđa Srbije da sjednemo u to međudržavno povjerenstvo i raspravimo o brojnim otvorenim pitanjima. U narednom razdoblju svakako ću inicirati da se sjedne u to povjerenstvo, da se sva pitanja riješe, a ostajemo pri tome da je ovaj zakon za nas neprihvatljiv”, rekao je Malenica te dodao kako brojni mehanizmi stoje na raspolaganju.

"Pitanje prihvatljivosti ili neprihvatljivosti koje je Europska unija stavila u svoje dokumente na početku pregovora Srbije, s naše strane je nedopustivo da se koristi takav dokument kvazi jurisdikcije i tražit ćemo da se izmijene te odredbe zakona”, rekao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i slučaj maturanata u srednjoj školi iz Slavonskog Broda, koji su na fotografiji pozirali pokazujući fašistički pozdrav. Rekao je da osuđuje takvo ponašanje te da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagirati priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo