BEOGRAD DIJELI LEKCIJE / Srpska premijerka nabrojila imena žrtava koje su navodno granatirali hrvatski piloti: Tvrdi i da je Anto Nobilo potvrdio zločin

Image
Foto: Antonio Ahel / Pixsell

Premijerka Ana Brnabić u priopćenju je istaknula da Srbija doživljava prijetnje zato što je pokrenula proces 27 godina od zločina čije je postojanje priznao i odvjetnik Anto Nobilo

25.5.2022.
13:37
Antonio Ahel / Pixsell
VOYO logo

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se uime Vlade tamošnjem tužiteljstvu na podizanje optužnice protiv četvorice visokih časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zahvalila se i predsjedniku Aleksandru Vučiću, jer je, tvrdi, inzistirao da se ovaj zločin ne zaboravi, javlja N1. U priopćenju je navela da joj je dužnosti da sve u Srbiji, susjednim zemljama i Europskoj uniji podsjeti "za koga i za kakvu pravdu se bore predsjednik Aleksandar Vučić i država Srbija".

Image
'NISAM NIKADA UBIO NIKOGA' /

Vučić opet briljira: 'Nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe. Izgleda da ste zaboravili što je bilo 1995.'

Image
'NISAM NIKADA UBIO NIKOGA' /

Vučić opet briljira: 'Nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe. Izgleda da ste zaboravili što je bilo 1995.'

"Govorim o podizanju optužnice protiv kukavica i monstruma koji su prije 27 godina iz zraka, na teritoriju druge države, ubijali djecu i starce u bijegu, koji su samo nekoliko sati prije toga izgubili svoje kuće i sve što su na svijetu imali. Ovaj prethodni zločin – najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, uslijed kojeg su se ovi ljudi našli u izbjeglištvu (za koji, također, nitko nije odgovarao), izgleda nije bio dovoljan. Bilo je potrebno sustići kolonu staraca, žena i djece avionima i granatirati ih, kako bi se osiguralo da se oni nikada ne vrate", navela je Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela i imena žrtava

Navela je da su "kolonu izbjeglih Srba s područja Like i Dalmacije, 7. kolovoza 1995. godine, na magistrali Bosanski Petrovac – Ključ, u mjestu Kapljuh, selo Bravsko, napali hrvatski 'migovi' i za manje od dvije minute ubili najmanje 13 ljudi, od kojih je šestero djece". Potom je nabrojila neke od žrtava poimence.

"Ubijena je Darinka Drča (68) i njen unuk Jovica koji je imao samo šest godina. Ubijena je Mirjana Dubajić koja je tada imala 21 godinu. Ubijeni su brat i sestra, Žarko i Nevenka Rajić. Žarko je imao devet godina, a Nevenka 11. Ubijen je i Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko koji je imao 13 godina. Ubijen je Mirko Stelja (34) i njegov otac Branko, koji je imao 72 godine. Ubijena je i Milka Kovačević, žena od 83 godine. Ranjeno je blizu 50 civila, među kojima, također, veliki broj djece", navela je Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo priznao počinjenje zločina?

Naglasila je da nitko u 27 godina nije reagirao, sudio organizatorima i počiniteljima napada, ponovivši da se to dogodilo na teritoriju druge države. "Kada je Srbija to konačno učinila, 27 godina kasnije, čujemo prijetnje", poručila je premijerka Srbije.

"Bit će nam blokiran europski put, da se opametimo ili nikada nećemo ući u Europsku uniju, da naš predsjednik treba odgovarati, valjda zato što se drznuo tražiti pravdu za Jovicu, Žarka, Nevenku, Mirka, Darka, Darinku? Prema njihovom mišljenju, Aleksandar Vučić treba odgovarati zato što je napravio državu koja je dovoljno jaka i ozbiljna da se sjeća svojih nevinih žrtava i traži pravdu za njih", smatra ona i dodaje da "europska vrijednost nije zaštita ubojica djece i staraca, a nije ni prijetnja onima koji traže pravdu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom je priopćenju navela i da je odvjetnik Anto Nobilo potvrdio počinjenje zločina, citirajući njegove riječi: "Osnovna je stvar da naše moralno pravo za prigovaranje Srbiji slabi ako znamo da je ovaj zločin zaista počinjen, da su avioni hrvatske vojske zaista granatirali civilnu kolonu… Moramo početi od toga da smo mi u grijehu i da smo napravili propust i sad smo objektivno u problemu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo