POTEZ BEZ PRESEDANA / Srbija želi suditi četvoricu hrvatskih pilota u odsutnosti: 'Nisam bio izvršitelj niti sam bio u lancu zapovijedanja'

Srbija u odsutnosti želi suditi četvorici hrvatskih pilota zbog raketiranja izbjegličke kolone u Bosni i Hercegovini tijekom operacije Oluja

19.5.2022.
20:44
VOYO logo

Danijel Borović jedan je od četvorice pilota koji su tijekom Domovinskog rata MiG-ovim preletjeli iz Srbije u Hrvatsku. Ujedno je i jedan od četvorice pilota protiv kojih je srpsko tužiteljstvo podiglo optužnicu zbog navodnog raketiranja kolone izbjeglica u Bosni i Herocegovini tijekom operacije Oluja. Uz Borovića su optuženi još i Vladimir Mikac, Zdenko Radulj i Željko Jelenić.

"Nisam bio izvršitelj. Nakon mog preleta 1992., kad sam Hrvatskoj priskrbio prvi MiG 21, nisam prelazio granicu BiH ni cestom, ni zrakom. A što se tiče zapovijedi, nisam bio u lancu zapovijedanja gdje su se izdavale takve zadaće", rekao je Borović za RTL i dodao da ga nitko nije ni kontaktirao zbog optužnice. "Osjećam se apsolutno čist i nemam nikakvih problema u vezi te optužnice i dokazivanja nevinosti", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čudna jurisdikcija

Četvorica se terete za raketiranje na cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna nedaleko od Novog Grada gdje je, stoji u optužnici, ubijeno 13 osoba, od kojih šestero djece. U tom je napadu, piše u optužnici ranjeno još 24 civila. Vlada još nije dobila dokumentaciju o optužnici.

Image
'LAŽU KAO I INAČE' /

Legendardni pilot Selak optužio MORH za laži nakon što ga nisu pozvali na obljetnicu: 'Bilo bi me sramota...'

Image
'LAŽU KAO I INAČE' /

Legendardni pilot Selak optužio MORH za laži nakon što ga nisu pozvali na obljetnicu: 'Bilo bi me sramota...'

"Kad dođe, odgovorit ćemo čvrsto, ozbiljno, štiteći naše interese, štiteći hrvatske vojnike, hrvatske branitelje, hrvatske zapovjednike", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministru pravosuđa i uprave, Ivanu Malenici sporan je novi zakon kojim si Srbija otvara mogućnost procesuiranja slučajeva izvan svoga teritorija. "Tu se utvrđuje nekakva kvazijurisdikcija koja je za nas neprihvatljiva. Tako da, što se tiče nadležnosti, ona je dosta problematična i mi je kao takvu ne prihvaćamo", rekao je Malenica.

I oporba protiv optužnice

A optužnicu ne prihvaća ni saborska oporba. "Toliko je postala drska da, ne samo da ne sudi zločince za zločine protiv Hrvatske, nego ona podiže optužnice", komentirao je Srbiju, odnosno potez njenog pravosuđa suverenist Željko Sačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povući rezolutne poteze na vanjskom diplomatskom planu prema Republici Srbiji, a na unutarnjem planu vrlo jasna osuda ratnih zločinaca i ratnih zločina kojih je jako puno", plan je Ivana Penave iz Domovinskog pokreta.

Nezavisni zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za obranu, Franko Vidović tvrdi da je najbolje sve ignorirati. "Hrvatska bi to trebala ignorirati, ali ignorirati na pametan način. Dakle, zaštititi naše pilote iz Domovinskog rata i ljudima jasno omogućiti da se mogu kretati po cijelom svijetu, bez obzira na to što takozvani Visoki sud u Srbiji tvrdio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednici Vlade bi mogli svjedočiti

Osim četvorice pilota, u operaciji Oluja sudjelovalo je i dvoje potpredsjednika Vlade - Tomo Medved kao vojnik i Anja Šimpraga kao izbjeglica. Netko od njih bi mogao biti pozvan u Beograd kao svjedok.

"U slučaju da netko od ministara bude pozvan na svjedočenje, hoće li se odazvati? Ne, mislim da ćemo tu biti principijelni, ali moramo vidjeti o čemu se radi", poručio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pilot Borović se suđenja ne boji te je, dodaje, spreman braniti se "istinom. Istinom i činjenicama koje jesu", pa makar mu sudili i u odsustvu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo