NOĆNI ĐIR /

Hrvati se mogu ponositi. Prvi smo na listi u Europi po jednom istraživanju, Slovenci iza nas

Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska je rangirana kao najsigurnija zemlja u Europi za samostalno hodanje noću sa sigurnosnom ocjenom 75,21.

20.8.2024.
16:29
Boris Scitar/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Nedavno istraživanje koje je objavljeno na portalu Adventourely, Hrvatska je proglašena najsigurnijom zemljom u Europskoj uniji za hodanje noću. Ova vijest predstavlja priznanje Hrvatskoj za napore u očuvanju javne sigurnosti, što je od velike važnosti kako za domaće stanovništvo tako i za brojne turiste koji posjećuju zemlju.

U istraživanju su korišteni podaci iz nekoliko izvora, uključujući najveću svjetsku bazu podataka o troškovima života, Numbeo. U anketi su ispitanici odgovarali na pitanje koliko se sigurno osjećaju prilikom hodanja sami noću u svom gradu ili susjedstvu. Osim toga, ispitanici su odgovarali na pitanja i o kvaliteti života u pojedinačnom gradu uključujući stambene pokazatelje, percipirane stope kriminala, kvalitetu zdravstvene skrbi, razinu transportne infrastrukture i druge relevantne statistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Adventourely.com

Razina sigurnosti noći u Europskoj Uniji

Rezultati su pokazali da se čak 75,21% stanovnika Hrvatske i onih koji u Hrvatskoj borave, osjeća sigurno kada hodaju sami noću što je najviši postotak među zemljama članicama EU-a.

Široka percepcija sigurnosti

Po pitanju percipirane sigurnosti, prvih pet zemalja su Hrvatska, Slovenija, Island, Estonija i Češka. Jedan od ključnih razloga za visoki osjećaj sigurnosti u Hrvatskoj leži u niskoj stopi kriminala. Zemlja ima relativno nisku stopu nasilnog kriminala u usporedbi s drugim europskim državama. Osim toga, hrvatske vlasti već godinama ulažu u javnu sigurnost kroz povećanu prisutnost policije, ulaganje u sigurnosnu infrastrukturu, te kroz suradnju sa zajednicama kako bi se stvorilo sigurno okruženje za sve građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, Hrvatska se ističe kao zemlja s prijateljski nastrojenim stanovništvom, što dodatno doprinosi osjećaju sigurnosti, a turisti često ističu kako se osjećaju dobrodošlo i sigurno dok istražuju gradove, plaže, i prirodne ljepote Hrvatske, čak i tijekom noćnih sati.

Turizam i sigurnost

Osim impresivnih plaža sa savršeno čistim morem, sigurnost je jedan od ključnih čimbenika koji privlače turiste u Hrvatsku. Tako je većina ispitanika ove ankete, turisti koji posjećuju Hrvatsku, prijavila kako mogu uživati u noćnim šetnjama po ulicama Dubrovnika, Zagreba, Splita i drugih gradova, znajući da su sigurni.

S druge strane, Francuska se nalazi na dnu ljestvice sa stopom sigurnosti od 35 %, a slijede je Belgija s 41 %. Bjelorusija je treća odozdo s ocjenom od 41,05, a Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska zatvaraju donjih pet mjesta s ocjenama od 42 % i 43 % .

Iznenađujuće, zemlje poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, koje su poznate po gospodarskom prosperitetu i stabilnim socio-političkim uvjetima, bilježe nižu percepciju sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pogledajte kako je izgledalo zagrebačko nevrijeme u noći na utorak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo