Nakon akcije policije i USKOK-a / Istražili smo je li Split siguran grad: 'Gdje je veće siromaštvo, tu je i više kriminala'

Image
Foto: MUP

Pokušaji ubojstva, nanošenje ozljeda, ali i zastrašivanje, konačno uhićeni članovi kriminalne skupine 'Smart'

10.3.2019.
16:08
MUP
VOYO logo

Nakon akcije policije i USKOK-a kodnog imena "Smart", kojom je u Splitu razbijena osmeročlana kriminalna skupina, postalo je jasno da postoje i druge slične bande na širem gradskom području s kojima su se uhićenici sukobljavali.

Sedmorica uhićenih na cesti harala je Splitom i okolicom posljednjih mjeseci. Tereti ih se za najteža kaznena djela - od pokušaja teških ubojstava, ozljeđivanja do oštećenja tuđe imovine. A daljnja istraga će pokazati iza kojih sve neriješenih zločina stoji ista skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na naša neriješena kaznena djela iz prethodna razdoblja kao i dva iz ove godine koje se odnose na pokušaj ubojstva, nastojimo rasvijetliti ulogu ovih osoba koje su prijavljene u sklopu ovog kriminalističkog istraživanja", kazao je Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije PU splitsko dalmatinske.

Njihov cilj je bio preuzimanje teritorija od drugih kriminalnih skupina

"Bandi je uvijek bilo i bit će protiv toga se borilo i borit će se. Tome nema kraja, ali sigurnost je uvijek zagarantirana građanima Splita", smatra Josip iz Kaštela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu razbijene grupe je bio 34 godišnjak koji je povezao sedmero ljudi. Oni su nabavljali streljivo i oružje, a sve kako bi usmrtili članove drugih klanova.

"Mislim da smo sigurni i da svatko radi svoj posao. Pretpostavljam da će ih što prije naći", rekla je Edita iz Splita.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne iznenađuje me u ovoj situaciji kakva je u našoj zemlji. To me ne iznenađuje, mislim ljudi gdje je veće siromaštvo tu je više i kriminala", kazala je Duška iz Splita.

Pokušaji ubojstva, nanošenje ozljeda, ali i zastrašivanje. Uhićeni su odgovorni i za događaj od prije dva mjeseca kada je ispaljeno 18 hitaca u automobil obitelji Giljanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U PU splitsko-dalmatinskoj prošle godine 4.092 kaznena djela

"U 2018. godini na razini PU splitsko-dalmatinske evidentirano je 4.092 kaznena djela što je smanjeno za 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, u ukupnoj masi kriminaliteta svega 3 posto sudjeluju kaznena djela iz domene organiziranog kriminaliteta", kazao je Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Istrage se nastavljaju, a iz policije tvrdi da je stanje sigurnosti u Splitu zadovoljavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Spektakularna akcija policije: Razbijena skupina kriminalaca na splitskom području!

Image

Spektakularna akcija policije: Razbijena skupina kriminalaca na splitskom području!

Svim članovima kriminalne skupine određen je istražni zatvor i to zbog opasnosti od ponavljanja djela, teških okolnosti, ali i mogućih utjecaja na svjedoke. Jedna osoba iz kriminalne skupine još uvijek se nalazi u bijegu, a istraga u ovom slučaju još uvijek traje.

Iako je posve jasno da iza svega stoji borba kriminalnih skupina za teritorij iz policije tvrde da je stanje sigurnosti u Splitu zadovoljavajuće. To potkrepljuju statističkim podacima prema kojima je manje kaznenih djela učinjeno u protekloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Split siguran grad uvjereni su da je pokazao završetak ove kriminalističke istrage u kojoj je uhićeno sedam osoba koje su se udružile radi počinjenja više kaznenih djela. No, isto tako je jasno kako policiju i USKOK čeka još posla.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo