čaša vina uz ručak / Istarski vinari strahuju od ukidanja dopuštenih 0.5 promila: 'Gube restorateri, hotelijeri i kafići'

Popiti čašu vina uz ručak i potom sjesti za volan, uskoro bi moglo postati protuzakonito

16.4.2021.
10:00
VOYO logo

Dok se čeka novi Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa, istarski vinari strahuju od ukidanja dopuštenih 0 cijelih 5 promila alkohola u krvi vozača. O takvoj se odluci, kao dijelu novog Plana, govori danima, a vinari poručuju da bi ona nanijela velike štete, osobito u turizmu. MUP odgovara kako se zasada tek provode istraživanja, no vinari kažu: pušemo i na hladno jer nas je iskustvo tome naučilo.

Važnost sigurnosti u prometu

Popiti čašu vina uz ručak i potom sjesti za volan, uskoro bi moglo postati protuzakonito. Turisti iz Austrije prisjećaju se kako prijedlog o 0 promila u prometu u njihovoj zemlji nije prošao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I tu bi to bilo jednako loše jer ljudi više ne bi odlazili na udaljenija mjesta u lijepe konobe i restorane, to bi sigurno otpalo'', rekao je Wolfgang Rueckert iz Australije.

Iako svi razumiju važnost sigurnosti u prometu.

''Mislim da jedan ozbiljan čovjek koji ode u restoran, pojede nešto i popije čašu dvije vina da to sigurno nije rizik u prometu'', kazala je Jasna Matić, suvlasnica i voditeljica porečkog restorana.

Ugostitelji i vinari, već pogođeni koronakrizom, tvrde kako se takva zamisao kosi i sa strateškim dokumentima kojima Hrvatska promiče zdrav način života. Mediteranska prehrana, koja podrazumijeva i čašu vina uz ručak, pod zaštitom je UNESCA. A Istra je po svojim vinima već poznata u svijetu.

''Istra vikendima ima puno gostiju koji dolaze ovdje uživati u našim proizvodima, od vina, tartufa, maslinovog ulja i daje, i samo ćemo raditi jednu represiju prema njima i mislim da to nije dobro'', rekao je sommelier Emil Perdec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uz dobru pjesmu i vino /

Sljedeća četiri vikenda u Baranju možete doći i isprobati devet tradicionalnih jela, ali i naučiti ih kuhati

Image
uz dobru pjesmu i vino /

Sljedeća četiri vikenda u Baranju možete doći i isprobati devet tradicionalnih jela, ali i naučiti ih kuhati

Odluka nije donesena

''Naravno da ne žele izazvati problem u drugoj državi pogotovo kada dođu na odmor tako da definitivno gubimo mi, gubi i naša produžena ruka da ih tako nazovem, restorateri, hotelijeri, kafići itd.'', kazala je Nicola Benvenuti, predsjednica udruge Vinistra.

Iz Ministarstva odgovaraju da za sad nikakva odluka nije donesena.

Dozvoljena razina alkohola predviđena je kao predmet istraživanja u prvom razdoblju provođenja programa od 2021. do 2023. godine te je do završetka istraživanja izlišno spekulirati o eventualnoj implementaciji nepostojećih rezultata.

No vinari tvrde kako se ista mjera za Sanaderove vlade uvela potiho na mala vrata pa sada kažu pušu i na hladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo