jednostavno strašno / Ispovijest Splićanke: 'Zbog utjerivača dugova dvaput sam ostala bez posla. Pretvorili su mi život u pakao!'

Image
Foto: Thinkstockphotos

Mnogi su dužnici u sličnoj situaciji

13.12.2018.
9:30
Thinkstockphotos
VOYO logo

Metode kojima se služe agencije za naplatu potraživanja već odavno prelaze granicu dobrog ukusa i, općenito, prihvatljivog poslovnog ponašanja.

Jedna Splićanka požalila se novinarima Slobodne Dalmacije da je već dvaput ostala bez posla zbog tvrtke za naplatu potraživanja, odnosno zbog njihovih "metoda rada".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkako su me se "dohvatili" prije nekoliko godina, pretvorili su mi život u pakao. Zovu me s različitih brojeva, u svakakva doba, disati od njih ne mogu... Ovo što su mi, međutim, napravili, a to je da sam dvaput radi njih protjerana s radnog mjesta i da ga se više ne usuđujem tražiti jer se bojim da će mi se opet ista stvar dogoditi, jednostavno je prestrašno", požalila se žena. 

Ta tvrtka je prije nekoliko godina otkupila od banke njezin dug za kredit podignut 2009. godine. Banke, naime, prodaju teško naplative kredite tvrtkama koje se bave naplatom potraživanja, i to za dvadeset posto njegove vrijednosti dok utjerivač od dužnika ima pravo tražiti cjelokupan iznos duga plus kamate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premda sam od tvrtke za naplatu dugova tražila da mi predoče dokaz da su otkupili moj kredit, nikad mi ga nisu poslali. Osim toga, stalno mi šalju različite cifre koje sam im dužna platiti - prvo je moj dug iznosio 73.000 kuna, a sad se popeo na 89.000. Budući da sam ja bila tek jamac za spomenuti kredit koji su oni otkupili od banke, pitala sam ih zašto ne utjeruju dug od stvarnog dužnika, na čije ime zajam i glasi. On više ne živi u Hrvatskoj, ali je ostao na području EU-a i do njegove adrese je moguće doći. Iz tvrtke su mi odgovorili, međutim, da im je lakše ganjati mene nego njega", ispričala je Splićanka. 

Počeli slati pisma njezinom poslodavcu u kojima ga izvještavaju o njezinom dugu, te mogućnosti da i tvrtka u kojoj ona radi bude ovršena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šef me počeo gledati drugim očima, a do tada nije imao primjedbi na moj rad. No, nakon svega se prestrašio i dao mi otkaz. Ista priča mi se nakon nekoliko mjeseci ponovila i u novoj firmi, s drugim poslodavcem. Što da vam kažem, očajna sam, bez posla i u podstanarstvu", pojadala se Splićanka.

Da agencije za naplatu potraživanja bez ikakve zakonske osnove plaše poslodavce tvrdi Iskra Maras Jelavić, pravna savjetnica u udruzi "Splitski potrošač".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već godinama mi upozoravamo na to da je poslovanje ovih agencija siva zona. Budući da se one vode pod trgovačkim društvima, nisu pod kontrolom ni Ministarstva financija, kao ni Hrvatske narodne banke, što je apsurd. U svakom slučaju, u strahu da potraživanja koja su otkupili ne odu u zastaru, utjerivači sad pritišću i poslodavce dužnika. To, ponavljam, čine bez ikakve pravne osnove jer nisu u naplatnom redu potraživanja", napominje Iskra Maras Jelavić.

Iz tvrtke za naplatu dugovanja kazali su da sve rade po zakonu te da nije točno da dužnike zovu u "svakakva doba dana", piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo