UPUTE ZA POBJEDU / Iscurile upute HDZ-ovcima zašto izabrati predsjednicu: 'Grabar-Kitarović sama piše program'

Ivan Anušić sastavio je pa šefu zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću poslao točno deset 'pobjedničkih' uputa

1.11.2019.
19:08
VOYO logo

Kojim porukama HDZ-ovci trebaju raditi na kampanji aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović šef Stožera Ivan Anušić kolegi na čelu zagrebačkog Stožera objasnio je kroz točno deset uputa. Ali, te su upute iscurile u javnost.

I dok je glasnogovornik kampanje Grabar-Kitarović siguran da se ne radi o sabotaži, problema s curenjem informacija, a i sabotažama imaju i vodeći izazivači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se što više građana uvjeri u to da aktualna predsjednica zaslužuje reizbor, dvadesetak dana od objave kandidature, Ivan Anušić, šef njenog stožera sastavio je pa šefu zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću poslao točno deset uputa.

Prva je usporedbe s dva prethodnika uz isticanje da sada imaju svoju predsjednicu. Drugi ugled Hrvatske, treći pomicanje iz takozvanog regiona, ali i vraćanje dostojanstvenosta hrvatskim braniteljima. Tu je i isticanje bliskosti s narodom, kao i upozoranvanje na probleme s kojima se susreću, kako stoji, hrvatski ljudi i narod. Adutom smatraju i kritiziranje Vlade kao i skretanje pažnje na demografskeprobleme. Spominje se i lobiranje za hrvatske izvoznike, a deseta uputa je isticanje smanjivanje troškova Ureda na Pantovčaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome što su interne upute iscurile glasnogovornik kampanje Zoltan Kabok ne vidi sabotažu.

"Nema nikavih tu tajnih, nema nikakvih nekakvih naputaka koje su skrivene", kazao je Kaboak, a na pitanje ima li opasnosti od crnog labuda, odgovara: "Nikakvi labudovi neće doći u pitanje, HDZ je jedinstvena stranka. Znate ankete, istraživanja rade svi, a na kraju pobijedi HDZ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakve upute strankama s mnogobrojnim članstvom i volonterima potpuno su uobičajne, tumači komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić, ali činjenica je da ih HDZ nije sam javno objavio.

"Jako je potrebno da oni komuniciraju na ulici, u društvu, u neformalnim razgovorima, druženjima, da praktički agitiraju i spominju iste poruke. Ovim im se daju jasne upute kako to činiti. Ono što nikako nije uobičajno to je da takve stvari cure van i to je već pokazatelj nekakve opstrukcije koja postoji u HDZ-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Stožera Zorana Milanovića poručuju da tuđe kampanje ne komentiraju, dok iz Stožera Miroslava Škore u sadržaju poruka koriste priliku za kritiku.

"Kad nakon pet godina mandata morate i članove vlastite stranke ali i birače uvjeravati u to da volite Hrvatsku i da ste jedna od njih to znači da je to potrošen mandat, to je potrošenih pet godina u kojima nema opipljivih rezultata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Program piše sama predsjednica"

No dok se Škoro žali na sabotaže stranačkih lokalnih čelnika kroz otkazivanje koncerata, s curenjem informacija problema ima i u SDP-u. Milanovićeve poruke SDP-ovcima na prošlotjednom Glavnom odboru bile su zatvorene za medije, no iscurio je doslovno cijeli govor. Uoči službene kampanje očekuju se i programi, a i s njihovom objavom će se taktizirati.

"Program piše sama predsjednica, poruke su gotove, program je gotov i bit će objaviljene tijekom 11. mjeseca", navodi Kabok, a o strategiji je progovorio i Škorin direktor komunikacija Mate Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ići ćemo dosta detaljno, oko svih ti važnih resora. Službenim početkom kampanje program će biti objavljen, sasvim dovoljno prije izbora da se građani u potpunosti pripreme."

Taktika aktualne predsjednice biti će od vrata do vrata, u obilasku Hrvatske je i sada Zoran Milanović, a Škoro će poruke slati i s koncerata. Da će se aktivno uključiti najavio je i MislavKolakušić kojem su dosada glavna platforma bile društvene mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike