INSPEKTORI IH UHVATILI NA DJELU: / Otkrivena mreža prevaranata koji uzimaju tisuće kuna za 'čudotvorna medicinska rješenja'

Image
Foto: Provjereno

Novinari Provjerenog otkrili su mrežu prevaranata koji ljudima podvaljuju skupe, a bezvrijedne "medicinske" proizvode, a ovoga puta su nadriliječnicima doveli inspektore Ministarstva zdravlja.

15.9.2016.
23:49
Provjereno
VOYO logo

Kvantna magnetska rezonanca koja mjeri 40 organa, donosi preko 260 analiza i ima dozvolu i certifikat od Ministarstva zdravlja... sve je to laž.

Novinarka Provjerenog razotkrila je mrežu prevaranata koji se predstavljaju kao tvrtka koja u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje obavlja besplatne medicinske preglede građana, što zapravo koriste kao paravan za prodaju medicinskih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZOTKRILI VELIKU MREŽU PREVARANATA: /

'Glume liječnike, ljude mame na besplatne preglede i lažiraju nalaze!'

Image
RAZOTKRILI VELIKU MREŽU PREVARANATA: /

'Glume liječnike, ljude mame na besplatne preglede i lažiraju nalaze!'

Ubrzo su uslijedili pozivi o sličnim prevarantima, ovoga puta je slična tvrtka imala savjetovanje u Rijeci. Prezenter je (lukavo) odmah rekao kako on nije liječnik, ali ni da ne mora biti liječnik kako bi napravio ovo očitanje. Kreću mjerenja uzvanika s unaprijed lažnim rezultatima (a jedini spas su naravno njihovi čudotvorni proizvodi).

Reporterka je tijekom cijelog predavanja bila u dosluhu s inspekcijom Ministarstva zdravlja. Nakon dojave da su mjerenja sudionika pri kraju, inspektorice su ušle u dvoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici su zamoljeni da napuste dvoranu kako bi se mogao obaviti nadzor, a mađarskom predstavniku nije bilo drago što vidi kamere. Pojasniti situaciju nije želio, a usprkos dopuštenju za snimanje i od Ministarstva zdravlja i od uprave hotela, on je i dalje negodovao.

"Ni sami ne znamo gdje je naš novac"

U situaciji sličnoj ovoj našli su se i Stjepan Babić te Mira Kovač. Prije šest mjeseci i oni su telefonski pozvani na besplatno medicinsko savjetovanje. Od tvrtke AMA International kupili su madrac i 1500 kuna dali na licu mjesta, bez računa. Ostatak su dogovorili plaćati na rate, 555 kuna mjesečno, općim uplatnicama koje su im slali poštom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamo završe njihovi novci ni sami ne znaju. Prve su uplatnice dobili na ime tvrtke AMA International, pa na Medical solutions i sada na kraju na privatni račun izvjesne Irene Bilonić, referentice za AMA International. Na telefonske pozive već dulje vrijeme nitko im ne odgovara, a svoje poslovanje zadnji put nisu željeli ni nama pojasniti.

U posljednje vrijeme inspekcija je u kršenju zakona uhvatila desetak tvrtki poput OXYNESA iz Osijeka. Svima im je izrečena zabrana djelovanja. 'Inspekcijski nadzor ministarstva zdravlje je utvrdio da tvrka Oyxnes sa sjedištem u Osijeku nije imala potrebne dozvole za obavljanje zdravstvenih pregleda građana', kaže za Provjereno Ivana Jerković iz Ministarstva zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kada inspekcija odradi vrhunski posao, nerijetko je to Sizifov posao. Jerprevaranti rade po već uhodanoj praksi. Otvore novu tvrtku i sve ispočetka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo