kaotična situacija /

Inicijative Dobrodošli i Are You Syrious pozvale vlasti da uspostave okvire za brigu o djeci tražitelja azila

Image
Foto: AP/Ilustracija

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističe se da je od 28 djece koja su prije točno godinu dana u Zagrebu krenula u školu danas u školi tek njih deset

15.1.2018.
19:20
AP/Ilustracija
VOYO logo

Inicijative Dobrodošli i Are You Syrious pozvale su na početku drugog polugodišta najviša tijela vlasti u Hrvatskoj da bez odgađanja uspostave političke i institucionalne okvire koji će se voditi načelom odgovornosti i brige za svako dijete uključujući i djecu tražitelja azila.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističe se da je od 28 djece koja su prije točno godinu dana u Zagrebu krenula u školu danas u školi tek njih deset, od kojih živi u potpunoj neizvjesnosti budući da im je Hrvatska odbila pružiti zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su otišla iz Hrvatske jer im je odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom, a njihove obitelji nisu imale razlog vjerovati da će im ovdje biti pružena zaštita i prilika za bolji život. Manji dio te djece vratio se

Hrvatska im je odbila pružiti zaštitu jer ih je, kako tvrde Dobrodošli i Are You Syrious, bez objašnjenja proglasila sigurnosnom prijetnjom ili je zemlje njihova podrijetla, iz kojih su njihovi roditelji katkad morali pobjeći i prije njihova rođenja, proglasila sigurnim utočištem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj fazi azilnog postupka njihove obite, kako se navodi u priopćenju, u rat i matičnu zemlju ili zemlju u okružju.lji još imaju na raspolaganju, ma kako oskudne, pravne mehanizme koji održavaju nadu da će im hrvatske vlasti odobriti ostanak. U suprotnom im, s obzirom na to da Hrvatska ne provodi deportacije u zemlje iz kojih dolaze, prijeti oduzimanje slobode i zatvaranje u detenciji u Ježevu, ili život izvan sustava u potpunoj obespravljenosti, strahu, skrivanju i bježanju, stoji u priopćenju.

"Time se još jedanput ne otkriva samo disfunkcionalnost, nego i otrovna destruktivnost europskog režima kontrole migracija i aktualnog azilnog sustava. Taj sustav proizvodi stanja obespravljenosti i patnje, oduzimajući čitavim generacijama ne samo mogućnost obrazovanja, nego i drugih institucionalnih potpora ostvarenju dostojanstvenog života", stoji u priopćenju.

Zato umjesto "politike destrukcije i hipokrizije od najviših tijela vlasti u Hrvatskoj očekujemo da za djecu koja su u Hrvatskoj i onu koja će tek doći bez odgađanja uspostave političke i institucionalne okvire koji će se voditi načelom odgovornosti i brige za svako dijete, svakog učenika u našoj zemlji", zaključuje se u priopćenju inicijativa Dobrodošli i Are You Syrious.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo