SERIJAL 'STRANAC U HRVATSKOJ' /

Farah iz Libanona doselila u Hrvatsku: 'Volim Zagreb, obiteljski je orijentiran kao i Libanon. Jedino je jezik težak'

U Zagreb ju je prije pet godina dovela ljubav te je ova informatičarka tipkovnicu zamijenila pregačom i otada u svom restoranu s ljubavlju nudi orijentalne začine hrvatskim nepcima

20.11.2021.
7:00
VOYO logo

Djelić Libanona u srcu Zagreba - ostvareni je san Libanonke s hrvatskom adresom. Ovdje je stigla zbog ljubavi.

"Upoznala sam svog supruga Marija u Libanonu, zatrudnjela sam i budući da situacija u Libanonu nije bila sigurna, došli smo u Hrvatsku. Volim Zagreb, obiteljski je orijentiran kao i Libanon i ljudi su prijateljski raspoloženi, puni podrške i odani. Jedino je jezik težak. Jako težak. Malo po malo", rekla je Farah Khalil.

O Hrvatima misli sve pozitivno no jedna je stvar iznenađuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati ne cijene Hrvatsku. Shvate značaj Hrvatske tek kada je napuste. Nove generacije, generacije pametnih ljudi napuštaju Hrvatsku i to me rastužuje."

Njezin rodni Libanon, koji su zatresli brojni jaki potresi i 15-godišnji građanski rat, danas prolazi kroz ekonomsku krizu. S knedlom u grlu Farah govori o Bejrutu u kojem je prije više od godinu dana odjeknula snažna eksplozija - poginulo je više od 200 ljudi, a 300 tisuća stanovnika ostalo je bez domova. Njezini roditelji žive nedaleko od bejrutske luke gdje se eksplozija dogodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana kakva je sada tamo situacija odgovara:

"Tragična, nije sigurna. Teško mi je govoriti o Bejrutu i Libanonu i onome što se sada ondje događa jer to je moj grad gdje su sve moje uspomene, moja obitelj i moji prijatelji. Libanonka sam i sigurna sam da ćemo ponovno izgraditi Libanon", smatra.

Image
serijal Stranac u Hrvatskoj /

Asimilirala se u Zagrebu: Nigerijka u Hrvatskoj kuha za svakoga tko je gladan

Image
serijal Stranac u Hrvatskoj /

Asimilirala se u Zagrebu: Nigerijka u Hrvatskoj kuha za svakoga tko je gladan

Ljubav prema svojoj zemlji zato izražava kroz kuhanje - a svojim jelima Hrvate želi upoznati sa svojom kulturom.

Hrvatska mi je dala najveći blagoslov u životu, učinila me neovisnom i snažnom. Nije mi bilo lako pokrenuti posao ovdje, pogotovo libanonski restoran u srcu Hrvatske, novu kuhinju, ali sam to učinila uz podršku i ljubav ljudi i gostiju. Oni su vjerovali u mene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libanonska hrana, tvrdi, puno je zdravija od hrvatske, raznolika s pregršt začina.

"Kralj našeg stola je humus koji se radi od slanutka i tahinija. Puno sam vremena provela kreirajući savršen humus koji bi se svidio Hrvatima", kaže i dodaje kako joj je najdraža Hrvatska hrana burek, sarmica i štrukli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulinarsko znanje prenosi na svoje radnike.

"Ona me svemu naučila iz libanonske kuhinje i ja sam jako zahvalna i ima jako snažan um da nauči puno ljudi tko god da dođe ovdje nauči ga svemu", rekla je Corine Kadmein.

A kako bi širila pozitivnu energiju koja, kao što kaže, priliči njezinoj kulturi, svakog gosta kojem je rođendan iznenadi kolačima i plesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo