Djelić Libanona u srcu Zagreba - ostvareni je san Libanonke s
hrvatskom adresom. Ovdje je stigla zbog ljubavi.
"Upoznala sam svog supruga Marija u Libanonu, zatrudnjela sam i
budući da situacija u Libanonu nije bila sigurna, došli smo u
Hrvatsku. Volim Zagreb, obiteljski je orijentiran kao i Libanon i
ljudi su prijateljski raspoloženi, puni podrške i odani. Jedino
je jezik težak. Jako težak. Malo po malo", rekla je Farah
Khalil.
O Hrvatima misli sve pozitivno no jedna je stvar iznenađuje:
"Hrvati ne cijene Hrvatsku. Shvate značaj Hrvatske tek kada je napuste. Nove generacije, generacije pametnih ljudi napuštaju Hrvatsku i to me rastužuje."
Njezin rodni Libanon, koji su zatresli brojni jaki potresi i 15-godišnji građanski rat, danas prolazi kroz ekonomsku krizu. S knedlom u grlu Farah govori o Bejrutu u kojem je prije više od godinu dana odjeknula snažna eksplozija - poginulo je više od 200 ljudi, a 300 tisuća stanovnika ostalo je bez domova. Njezini roditelji žive nedaleko od bejrutske luke gdje se eksplozija dogodila.
Upitana kakva je sada tamo situacija odgovara:
"Tragična, nije sigurna. Teško mi je govoriti o Bejrutu i Libanonu i onome što se sada ondje događa jer to je moj grad gdje su sve moje uspomene, moja obitelj i moji prijatelji. Libanonka sam i sigurna sam da ćemo ponovno izgraditi Libanon", smatra.
Ljubav prema svojoj zemlji zato izražava kroz kuhanje - a svojim jelima Hrvate želi upoznati sa svojom kulturom.
Hrvatska mi je dala najveći blagoslov u životu, učinila me neovisnom i snažnom. Nije mi bilo lako pokrenuti posao ovdje, pogotovo libanonski restoran u srcu Hrvatske, novu kuhinju, ali sam to učinila uz podršku i ljubav ljudi i gostiju. Oni su vjerovali u mene.
Libanonska hrana, tvrdi, puno je zdravija od hrvatske, raznolika s pregršt začina.
"Kralj našeg stola je humus koji se radi od slanutka i tahinija. Puno sam vremena provela kreirajući savršen humus koji bi se svidio Hrvatima", kaže i dodaje kako joj je najdraža Hrvatska hrana burek, sarmica i štrukli.
Kulinarsko znanje prenosi na svoje radnike.
"Ona me svemu naučila iz libanonske kuhinje i ja sam jako
zahvalna i ima jako snažan um da nauči puno ljudi tko god da dođe
ovdje nauči ga svemu", rekla je Corine Kadmein.
A kako bi širila pozitivnu energiju koja, kao što kaže, priliči njezinoj kulturi, svakog gosta kojem je rođendan iznenadi kolačima i plesom.