iz sabora demantiraju / Incident u Saboru: 'Učenike nisu pustili u sabornicu zbog ružičastih majica'

Image
Foto: Screenshot/Saborska TV

IDS-ov zastupnik Emil Daus rekao je da su srednjoškolci iz Buzeta ogorčeni tim postupkom

27.2.2019.
13:50
Screenshot/Saborska TV
VOYO logo

IDS-ov zastupnik Emil Daus zatražio je u srijedu da se predsjednik Hrvatskog sabora očituje o "incidentu" kada je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama, simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kakva se poruka time šalje mladima, zapitao je Daus, prenoseći kako su mladi ogorčeni tim postupkom. Zabrana da nose majice, čime su htjeli izraziti svoj stav, može biti jedan od odgovora zašto mladi ne vide perspektivu u ovoj državi i odlaze, izjavio je Daus za saborske rasprave o Godišnjem izvješću Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, kako su mladi htjeli na simboličan način poslati poruku, odjenuli su prepoznatljive ružičaste majice, no tako odjevenima zabranjem im je ulaz na galeriju.

Vaš upit protokolirajte prema Tajništvu Sabora, uvjeren sam da će Vam dati mjerodavan odgovor, rekao je Dausu predsjedavajući Milijan Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor: 'Nije točno da je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na galeriju'

Hrvatski sabor poručio je u srijedu kako je netočna informacija da je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama, simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Svi učenici i nastavnici, bilo da su nosili majice ili ne, ušli su na galeriju odakle su mogli pratiti tijek sjednice, što je vidljivo i na videosnimci plenarne sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema uobičajenoj proceduri, saborska Straža je upozorila učenike i nastavnike iz Buzeta kako sukladno Pravilniku o javnosti rada Sabora na posjetiteljskoj galeriji nije dopušteno remećenje rada plenarne sjednice isticanjem transparenata i bilo kakvih poruka, naveli su iz Sabora očito se referirajući na istup Emila Dausa, zastupnika IDS-a.

Daus je, naime, ranije zatražio da se predsjednik Hrvatskog sabora očituje o "incidentu", ustvrdivši da je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama, simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo