POTRES U VLADI /

Imamo prvu reakciju na ostavku ministra Kuščevića! 'To je pitanje moralne i političke odgovornosti'

Image
Foto: Pixsell

'Na predsjedništvu prije deset dana donijeli smo odluku da ćemo predložiti njegovu smjenu'

8.7.2019.
19:42
Pixsell
VOYO logo

Ministar uprave Lovro Kuščević podlegao je pristisku afere koja se veže uz njegovo ime i ponudio mandat na raspolaganje što je premijer AndrejPlenković prihvatio, a pozdravio koalicijski partner HNS.

Upravo iz te stranke jasno i glasno pozivalo se na ostavku ministru, bez zadrške i kompromisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na predsjedništvu prije deset dana donijeli smo odluku da ćemo predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pa stoga pozdravljamo njegovu ostavku. Smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj zbog vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela", naveli su iz HNS-a pa se osvrnuli na odnos s HDZ-om:

"O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati, počevši od koalicijskog sastanka (9. srpnja u 13:30, op.a.)."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sami sastanak u središnjici HDZ-a, prije same ostavke, trajao je nekoliko sati i do samog kraja nije se naslućivalo da bi ministar mogao ponuditi mandat na raspolaganje, prvenstveno jer su dopirale isključivo informacije o tome da je glavna tema stanje u Ličko-senjskoj županiji.

"Ministar Kuščević i ja razgovarali smo i po mom povratku iz Poljske i preko vikenda i danas. On je dao na raspolaganje svoj mandat i ministra uprave i političkoga tajnika HDZ-a. Kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke prihvatio sam tu njegovu ostavu i on će napustiti obje dužnosti. Vratit će se u Hrvatski sabor. S obzirom na okolnosti koje traju proteklih tjedana u javnosti, i očito u medijima, procijenili smo da se time čini i velika šteta i njemu osobno kao i Vladi i Hrvatskoj demokratskoj zajednici te da to nema nikakvoga daljnjega smisla. Ono što dalje slijedi je naravno da Ministar Kuščević u okviru svojih aktivnosti riješi sve te nedoumice koje se postavljaju u javnosti te na naj način nastavi svoje političko djelovanje", poručio je Plenković, a nadovezao se Kuščević:

"Kao što je gospodin predsjednik i premijer kazao, ja sam svoj mandat dao na raspolaganje. Gospodin Plenković ga je prihvatio. Ja sam odgovoran političar, dugo sam u politici, imam iza sebe tri mandata općinskog načelnika, dva mandata županijskog vijećnika. Tri puta sam imenovan za ministra i jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temeljena na neosnovanim napadima na mene predstavlja veliki teret i na stranku i na Vladu. Ja ne želim da ova vlada koja dobro radi, koja ima izvrsne rezultate, da joj ja budem uteg kako ti rezultati ne bi bilo još bolji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo