IMA LI ŠANSE ZA HRVATSKU? / 'Javni i kvazipoduzetnički sektor su bezbrižni, sustav stvara umrežene skupine i šerife'

Image
Foto: Pixsell

Na kavi s poduzetnicima stranka Pametno je upozorila na neke probleme u poslovanju u Hrvatskoj

2.3.2019.
19:31
Pixsell
VOYO logo

Stranka Pametno organizirala je u Varaždinu razgovor uz kavu s poduzetnicima na kojima su progovorili o problemima i ponudili neka rješenja za stvaranje pozitivne poduzetničke klime.

Poduzetnike želimo, na jednostavan i njima prihvatljiv način, rasteretiti brojnih nameta i administracije, smanjiti prisutnost države koja ih guši i povećati pravnu sigurnost poslovanja – jedan je od zaključaka danas održanog razgovora uz kavu s poduzetnicima stranke Pametno "Pustite nas da prodišemo!", priopćeno je iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi su uz predsjednicu stranke Marijanu Puljak sudjelovali i Hrvoje Bujas, Marko Šekez i Dario Carev.

'Jedino poduzetništvo nas može dignuti s dna'

"Trenutno imamo situaciju u kojoj su javni sektor i njemu pridruženi kvazipoduzetnički sektor sretni i bezbrižni, dok stvarni poduzetnici brinu stvarne brige s administrativnim preprekama, brojnim poreznim davanjima i nametima, i nefunkcionalnim pravosuđem. Dobro je samo ono stanje u kojem je realni sektor zadovoljan i produktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za to je vrlo jednostavan: manje države, manji porezi i više pravde. Nužan je zaokret u svim segmentima društva. Moj stav je da, za početak, treba porez na dohodak smanjiti na 10% uz Flat Rate, ukinuti parafiskalne namete, smanjiti birokratske zapreke i samu birokraciju i tako stvoriti preduvjete za dizanje plaća i investicija. Treba nam vlast s kojom će poduzetnici, ali i svi građani, napokon prodisati", rekao je Bujas.

"Jedino poduzetništvo Hrvatsku može dignuti s dna i pokrenuti gospodarski rast. Poduzetnike želimo, na jednostavan i njima prihvatljiv način, rasteretiti brojnih nameta i administracije, smanjiti prisutnost države koja ih guši i povećati pravnu sigurnost poslovanja. I dalje ćemo raditi na ostvarenju našeg cilja jer nam je gospodarstvo slabo, a ono je pravi pokazatelj stanja u državi. Ako to ne popravimo, mladi će i dalje odlaziti, a poduzetnici odustajati i otvarati firme vani", kazao je Šekez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kava s poduzetnicima

Na začelju smo po poduzetništvu žena

Puljak je govorila o ženama u poduzetništva te je kazala kako je hrvatska tu na začelju te je samo petina poduzeća u vlasništvu žena. "U usporedbi s Europskom unijom, gdje je trećina tvrtki u vlasništvu poduzetnica, u Hrvatskoj je to gotovo dvostruko manje! Žene poduzetnice se, uz sve navedene probleme, susreću još sa ustaljenim patrijarhalnim matricama koje im nameću drugačija pravila ponašanja nego muškarcima", kazala je.

Član predsjedništva stranke Dario Carev je kazao kako aktualna politika stvara stotine tisuća ovisnih o državi. "Postojeći lokalni i regionalni ustroj samo potpomaže takvo stanje i omogućava pojedincima da se ponašaju kao šerifi, stvarajući umrežene skupine koje ih održavaju na vlasti. Stranka Pametno se zalaže za smanjenje broja općina, gradova i regija koju treba pratiti snažna funkcionalna i fiskalna decentralizacija. Time bi značajno smanjili broj političara koji su teret građanima i poduzetnicima i otvorili prostor dodatnom poreznom rasterećenju", rekao Carev

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo