online nastava u rijeci / Iako ministar tvrdi da o tome ni ne razmišlja, hodnici riječkih škola nakon Svih svetih mogli bi ostati prazni

Roditelji nisu sigurni jesu li dovoljno dobri kao asistenti u nastavi

22.10.2020.
21:30
VOYO logo

Hodnici škola u Primorsko-goranskoj županiji, od 4. studenog do 4. prosinca, mogli bi biti prazni. No, ta odluka, kako sada stoje stvari, zaobići će kvarnerske otoke i Gorski kotar zbog dobre epidemiološke situacije.

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Ministar Fuchs objasnio kako će izgledati korona nastava u školama i vrtićima: 'Mjere idu za tim da se čim bolje organizira rad'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Ministar Fuchs objasnio kako će izgledati korona nastava u školama i vrtićima: 'Mjere idu za tim da se čim bolje organizira rad'

Prijedlog Županijskog stožera odnosi se na više razrede osnovne te na srednje škole, ali svaka ustanova gledat će se zasebno, ovisno o broju zaraženih.

Roditelji nisu sigurni jesu li dovoljno dobri kao asistenti u nastavi.

''U našoj školi se već pojavila korona, tako da curi od 14 godina je već najavljeno da će ići sljedeći tjedan on line. Za male se nadamo da će ostati još uvijek u školi. Sad sam trudna pa sam doma, ali to su muke, ja sam mogla diplomirati prošle godine što se tiče onlin škole. Nemam živaca za to, stvarno nemam živaca za to'', kaže Nataša Bertović iz Rijeke, a Kristi Perković dodaje: ''Ljudi kad su dovedeni u takav život, kao što mi sad živimo, pod ovim COVIDOM, primorani su naći nekoga da im čuva djecu''.

Epidemiolozi kažu da nastavu treba održavati dok god je to moguće, uz mjere.

''Oni koji su bolesni ne idu u školu, ako je veći broj onda izolacija, ali smatram inače za život općenito i za obrazovanje te djece da je ipak poželjno da se škola održava'', kaže epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Danijela Lakošeljac.

Škole su od početka spremne na mogućnost online nastave.

''Mi ćemo slušati sve odluke stožera, Ministarstva, sve ćemo poslušati i spremiti se, danas smo dobili dobru informaciju, da tableti stižu u ponedjeljak, tako da ćemo biti potpuno spremni'', kaže Karmen Turk iz Osnovne škole Nikola Tesla u Rijeci.

No strukovne su škole priča za sebe. Tu je praksa najvažnija, a kod kuće je djeca ne mogu kvalitetno odrađivati.

''Čak i kad bi sve bilo zatvoreno, ja bih tražio da barem vježbe idu uživo, dakle, u školi, u praktikumima u laboratorijima u svim tim našim prostorima i to smo obavezni dati toj djeci jer je to strukovna škola, koji su vidimo koliko potrebni'', kaže ravnatelj Medicinske škole u Rijeci Alen Vukelić.

''Tu je komunikacija prema osnivačima i ravnateljima da razmotre tu odluku, koja bi u mnogočemu pomogla kontrolu trenutne situacije, koja, kao što vidimo, ima tendenciju daljnjeg rasta broja novozaraženih'', upozorava Marko Boras Mandić, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranska županija među zaraženima ima sve dobne skupine, najviše ih je u Rijeci, a djeca se po broju ne ističu. Stožer kao značajan izvor zaraze ističe javni prijevoz. Stanovnike pozivaju da pripaze jer samo odgovornost škole može ostaviti otvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo