AFERA 'KOVANICE' / Iako je maznuo fotku škotskom fotografu, Pranjković će dobiti 70.000 kn za druga dva rada? 'Nema osnove za ukidanje odluka'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Nije povukao druga dva dizajna kovanice za koja je predviđena nagrada od po 35.000 kuna za svaki

8.2.2022.
17:26
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke (HNB) Ivana Jakir-Bajo danas je izjavila da je Komisija za novac HNB-a na sjednici odlučila da će se ponoviti natječaj za izbor idejnog i izvedbenog rješenja eurokovanice s naličjem kune. Komisija za novac, kazala je, na današnjoj sjednici prihvatila je odluku Stjepana Pranjkovića o povlačenju prvorangiranog dizajna kovanice kune iz daljnjeg procesa.

Pranjković nije povukao druga dva dizajna kovanice, koji su na natječaju Komisije HNB-a drugorangirani te je za njih predviđena nagrada od po 35.000 kuna za svaki. Stoga se čini da će ipak dobiti 70.000 kuna nagrade za ta dva drugoplasirana dizajna kovanica eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNB-a su za Index potvrdili da je to zaista moguće. "Ne ulazeći u druge aspekte, Komisija za novac nema osnove za ukidanje odluka o dodjeli nagrada Stjepanu Pranjkoviću za dizajn motiva Geografske karte Republike Hrvatske i Glagoljice", HNB je odgovorio Indexu.

Image
KAKVI SMO MI MAJSTORI /

Mulja se čak i na sitnicama: Dečko koji je probao podvaliti kunu je odustao, a tek sada kreće pravi show

Image
KAKVI SMO MI MAJSTORI /

Mulja se čak i na sitnicama: Dečko koji je probao podvaliti kunu je odustao, a tek sada kreće pravi show

Uzeo zaštićenu fotografiju

Podsjetimo, javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, a kao autor najboljeg dizajna te kovanice bio je izabran magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. No, ubrzo nakon toga mediji su prenijeli kako je taj dizajn kune gotovo isti kao na fotografiji škotskog fotografa Iana H. Leacha, zbog čega se postavilo pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Pranjković, autora dizajna motiva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" za naličje eurokovanice od jednog eura, u pismu članovima Komisije za novac jučer je naveo da je "potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima je izložen vezano uz svoj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio povući svoj prijedlog dizajna za taj motiv te se odriče bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura".

Inače, autorima najuspješnijeg dizajna hrvatskih eurokovanica pripada novčana nagrada od 70 tisuća kuna. No, Pranjković se javio i na natječaj za druge motive, pa su tako dva njegova prijedloga osvojila drugo mjesto za kovanicu s kartom Hrvatske kao i za kovanicu s glagoljicom. Za svako od njih je dobio po 35.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo