POSTAJE JAKO NEUGODNO / Ljutiti Škot tvrdi da je stvarni autor hrvatske euro kune: 'On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu!'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Nakon što se u subotu pojavila vijest da je slika kune koja će krasiti hrvatsku kovanicu eura uzeta s interneta, javio se i vlasnik koji tvrdi da je pokraden

6.2.2022.
8:42
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska je Vlada u petak predstavila hrvatske euro kovanice sa simbolima naše zemlje.

Kovanice od 5, 2 i 1 centa krasit će službena kratica Republike Hrvatske, HR, napisana glagoljicom dok će lik Nikole Tesle biti na kovanicama od 50, 20 i 10 centi. Najveća kovanica od 2 eura na sebi će imati geografsku kartu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostala kovanica, ona od 1 eura, na svojoj će poleđini imati motiv kune. Autor tog dizajna je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. Njegovi dizajni za kovanicu s kartom Hrvatske i za kovanicu s glagoljicom su osvojili druga mjesta. Nagrada za svako od njih je 35 tisuća kuna, dok je za 'kunu' osvojio 70.000 kuna.

Nakon objave dizajna hrvatskih kovanica eura, internetom se proširila vijest u kojoj su uspoređivali kovanicu eura na kojoj je kuna s fotografijom objavljenom na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam bio svjestan'

Na prvi pogled, obris kune korišten za dizajn vrlo je sličan fotografiji koja se može pronaći na Googleu ako upišete "pine marten side view". Autor te fotografije je škotski fotograf Iain Leach, koji radi i za National Geographic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam bio svjestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice eura. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj", izjavio je Iain Leach za 24 sata.

Potvrdio je pritom da je na slici njegova fotografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa", dodao je škotski fotograf koji je optužio autora dizajna.

Image
KAKVA BLAMAŽA /

Hrvatska kovanica eura je plagijat? Javio se autor fotografije; Srpski mediji likuju: 'Hrvati ne prezaju ni od čega'

Image
KAKVA BLAMAŽA /

Hrvatska kovanica eura je plagijat? Javio se autor fotografije; Srpski mediji likuju: 'Hrvati ne prezaju ni od čega'

"On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, samo dan ranije su i srpski mediji optužili Hrvatsku za plagijat, a radi se o kovanici na kojoj se nalazi Nikola Tesla, a za koju tvrde da je identična kovanici od 20 srpskih dinara.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo