'1 PLUS 1 MOŽE BITI VIŠE OD 2' / I kineski premijer na otvorenju Pelješkog mosta, doduše videoporukom: 'Ovo je most promicanja prijateljstva između Kine i Hrvatske'

Image

Kineski premijer je rekao da će se Peking nastaviti zalagati za jačanje suradnje s Unijom, što smatra važnim za "razvoj i napredak čovječanstva"

26.7.2022.
22:25
VOYO logo

Pelješki most je most promicanja prijateljstva Kine i Hrvatske, ali i odraz suradnje Kine i Europske unije za što će se Peking nastaviti zalagati, rekao je u utorak kineski premijer Li Keqiang na otvorenju Pelješkog mosta. 

"Pelješki most odražava prijateljske odnose Kine i Hrvatske. Most je spojio sjever i jug Hrvatske. Ne samo što je znatno skratio vrijeme putovanja, ostvario dugogodišnji san lokalnih stanovnika, znatno olakšao tokove ljudi i roba i što će snažno poticati hrvatski gospodarski i socijalni razvoj i povećanje životnog standarda građana, nego će učvrstiti i prijateljstvo naroda Kine i Hrvatske", rekao je Li u video poruci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DAN ZA POVIJEST /

Čekali smo 300 godina i dočekali: Pelješki most svečano otvoren uz Himnu slobodi, Krila Oluje, spektakularan vatromet i Neveru!

Image
DAN ZA POVIJEST /

Čekali smo 300 godina i dočekali: Pelješki most svečano otvoren uz Himnu slobodi, Krila Oluje, spektakularan vatromet i Neveru!

'Most promicanja prijateljstva između Kine i Hrvatske

Kineski premijer je dodao da "možemo reći da je Pelješki most - most promicanja prijateljstva između Kine i Hrvatske", kao i "odraz suradnje Kine i EU". 

Li je naglasio da je ovaj projekt pokazatelj da "zemlje različitih povijesnih i kulturnih nasljeđa apsolutno mogu udružiti svoje snage u solidarnoj suradnji i postići efekt da "jedan plus jedan može biti više od dva"". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski premijer je rekao da će se Peking nastaviti zalagati za jačanje suradnje s Unijom, što smatra važnim za "razvoj i napredak čovječanstva". 

"Put otvorene suradnje i dalje ima svijetlu budućnost i on je pravi smjer ostvarivanja uzajamnih, zajedničkih i višestrukih koristi. I Kina i EU predstavljaju važne političke snage i vodeće su globalne gospodarske sile".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građevinske radove na Pelješkom mostu izvela je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC). Kinezi su posao dobili ispred austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača koju su činile jedna talijanska i turska tvrtka, a kineski premijer je istaknuo da se kineske tvrtke natječaj dobile u pravdenom tržišnom natjecanju.

'Zadivljujući uspjeh'

Kineski premijer je čestitao hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu te uputio pozdrave izvođaču radova i svima koji su sudjelovali u izgradnji Pelješkog mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč višestrukim iskušenjima kao što su loše vremenske prilike, epidemija covida-19 i potresi, izgradnja mosta je završila po planu i most se može pustiti u promet što je doista zadivljujući uspjeh", naglasio je Li. 

"Iskreno se nadam da će Pelješki most, ta šarena duga, ne samo dati novi sjaj životu i blagostanju građana Hrvatske, nego i unaprijediti odnose i suradnju Kine i Hrvatske, kao i Kine i EU-a u budućnosti", zaključio je kineski premijer u video poruci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo