NOVI PROBLEMI U KOALICIJI / HVIDR-a optužuje Pupovca: 'Pravna država treba odlučiti ima li elemenata kaznenog djela'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

HVIDR-a je ponovno optužila Milorada Pupovca za rušenje međunarodnog ugleda zemlje

23.9.2019.
18:40
Goran Stanzl/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

HVIDR-a je ponovno optužila Milorada Pupovca za rušenje međunarodnog ugleda zemlje.  I dok mu zamjeraju i iz HSLS-a, u vrhu HDZ-a smiruju strasti. Istodobno se nadaju kako neće doći do prosvjeda u Vukovaru, a vukovarski gradonačelnik poručuje da se do rezultata može i drugim putem.

Bandić je danas pripremio dobrodošlicu za premijera i uvjeravanje - stanje u vladajućoj koaliciji je dobro, a problemi se ne rješavaju putem medija. No, svaki medijski istup Milorada Pupovca pod posebnim je povećalom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo tu temu apsolvirali", kazao je premijer Andrej Plenković

"Krši li se Ustav ili Deklaracija o domovinskom ratu..."

Ne ako se pita HVIDRA-u, koja žestoko napada, jer je Pupovac za slovensko Delo ocijenio kako je predsjednička kampanja u Hrvatskoj izrazito desna i protumanjinska, podsjeća na ideju zabrane SDSS-a i smatra da je retrogradni proces počeo nakon ulaska Hrvatske u EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isključio tražimo reakciju pravne države da se utvrdi ima li ili nema elemenata kaznenog djela. Krši li se Ustav ili Deklaracija o domovinskom ratu, ukoliko se to ne krši, onda sve je OK", kaže Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e. 

"Neću se pretvoriti u komentatora tuđih intervjua i priopćenja, ja sam predsjednik Vlade i vodimo razumnu politiku i to ću raditi u budućnosti", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pupovčeve izjave na tragu destabilizacije Hrvatske"

Dok Pupovac šuti, HSLS koji je već jednom zaprijetio izlaskom iz koalicije, i dalje u njoj ostaje, ali o partnerima žestoko. 

"Pupovčeve izjave su na tragu destabilizacije Hrvatske. Sad je svima jasno da se radi o planiranom političkom djelovanju, a u petak u Saboru smo se uvjerili i u političko reketarenje Milana Bandića i dijela njegova kluba. Pozorno pratimo daljnja događanja u koaliciji", poručuju iz HSLS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko odgovara za javno izgovorenu javnu riječ. Riječi ponekad ubijaju jače od metka", komentira Milan Bandić

Tenzije smiruju u vrhu HDZ-a, no svim akterima šalju poruku. "Svi koji polemiziraju nadam se da su svjesni svoje polemike, ali i konzekvenci ako ih bude", rekao je potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed u Vukovaru i dalje je moguć

Da je Plenković prava meta napada s desna, iz HVIDR-e kategorički odbacuju. Istodobno, prosvjed zbog neriješenih ratnih zločina u Vukovaru, i dalje je moguć. 

"Prosvjed je u pitanju. To ste u pravu. Nisam rekao ni da ni ne. Nije prosvjed jedini put i način kako bi se došlo do rezultata", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je to drugi put, Penava ne otkriva, a bude li prosvjeda, podržat će ga i Škoro. "Podržavam sve što Vukovarci žele. Imaju pravo tražiti način na koji će živjeti u svom gradu i što god odlučili, ja ću biti uz njih", rekao je kandidat za predsjednika RH Miroslav Škoro.  

A kako se izbori bliže, i prosvjedi, i hrvatsko-srpski odnosi, sve su češća tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo